Thee ter preventie van osteoporose

Groene theeDe consumptie van thee is geassocieerd met een toename van de botdichtheid en kan zodoende mogelijk osteoporose tegengaan. Dit blijkt uit een meta-analyse.

 

In de medische databanken Medline, Embase en Cochrane Library werd gezocht naar relevante studies. Uiteindelijk werden zestien studies geselecteerd met in totaal meer dan 138.500 proefpersonen. In zeven van deze studies werd de relatie onderzocht tussen theeconsumptie en de botdichtheid en in de overige negen onderzoeken werd het effect van theeconsumptie op het fractuurrisico onderzocht.

 

Uit de studies bleek dat de botdichtheid met 1% tot 4% significant toenam onder invloed van theeconsumptie. De studies waarbij de relatie tussen thee en het fractuurrisico werd onderzocht lieten weliswaar een reductie van osteoporotische fracturen met 14% zien, maar dit verschil was niet significant.

 

De resultaten tonen dat thee een positief effect heeft op de botdichtheid en mogelijk onderdeel kan uitmaken van een leefstijl gericht op de preventie van osteoporose. Het effect kan verklaard worden doordat polyfenolen in thee de activiteit van osteoblasten (cellen die de botopbouw stimuleren) verhogen, terwijl ze de activiteit van de botafbrekende osteoclasten verlagen. Of thee ook de kans op botfracturen verkleint, is nog onduidelijk en moet in vervolgstudies verder onderzocht worden.

 

Referentie:
Guo M, Qu H, [..], Shi D. Tea consumption may decrease the risk of osteoporosis: an updated meta­analysis of observational studies. Nutrition Research 2017; 42:1-10

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.