Te veel Nederlanders slikken maagzuurremmers

MaagklachtenCirca 2,8 miljoen Nederlanders met maagklachten slikken sterke maagzuurremmers (protonpompremmers) terwijl er te weinig aandacht is voor voeding en leefstijl.
 
Dat constateert het Zorginstituut Nederland na uitgebreid onderzoek in het Verbetersignalement Maagklachten.
 
Jaarlijks komen circa 800.000 mensen bij huisartsen met maagklachten. Meestal zijn die relatief onschuldig en kunnen ze met voedings- en leefstijladviezen van de huisarts worden verholpen. Pas als dat niet werkt, behoren huisartsen medicatie voor te schrijven waarbij ook minder sterke maagzuurremmers mogelijk zijn.
 
Langdurig gebruik van protonpompremmers kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Zo kan het slikken van protonpompremmers leiden tot vitamine- en mineralentekorten (vitamine B12, ijzer, magnesium en calcium) en een verhoogd risico op botbreuken, darminfecties en chronische nierschade.
 
Daarnaast wordt te vaak al een gastroscopie uitgevoerd terwijl er nog geen onderzoek heeft plaats gevonden naar een Helicobacter pylori infectie.
 
Voedings- en leefstijladviezen bij maagklachten
Voeding en leefstijl (obesitas, veel stress, onvoldoende nachtrust, alcoholgebruik en roken) kunnen leiden tot zuurbranden en het ontstaan van maagzweren bevorderen.
 
In de voeding blijken een hoog zout- en suikergebruik en een lage inname van groente- en fruit te leiden tot een verhoogd risico op een helicobacter pylori infectie. Verder is een goede voedingsstatus belangrijk. Zo vergroten een lage ijzer- en vitamine-C-status het risico op een helicobacter pylori infectie.
 
Een helicobacter pylori infectie kan daarnaast leiden tot voedingstekorten (van onder andere ijzer en vitamine B12).
 
Bron: https://www.voedingonline.nl/page/Nieuws/Bericht/2620/Teveel-Nederlanders-slikken-maagzuurremmers

Comments are closed.