Te lage omega 3-index bij Duitse vrouwen

omega3longevitywomenMeer dan 97% van de Duitse vrouwen van middelbare leeftijd heeft een te lage omega 3-index.

 

Van de Duitse VitaMinFemin-studie werden 446 vrouwen in de leeftijd van veertig tot zestig jaar geselecteerd. Bij de vrouwen werd de omega 3-index bepaald. Met de omega 3-index wordt het aandeel van de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) van het totale vetzuurprofiel in de membranen van de rode bloedcellen bedoeld. Er werd een onderscheid gemaakt naar een lage (<4%), matige (6% tot 8%) en een hoge (>8%) omega 3-index.

 

De gemiddelde omega 3-index van de vrouwen bedroeg 5,5%. Meer dan 97% van de deelneemsters had een te lage omega 3-index (<8%). Het merendeel van de vrouwen (63%) had een omega 3-index tussen 6% en 8%. Vrouwen van vijftig jaar en ouder en niet-rokers hadden een significant hogere omega 3-index. Ook bleek het gebruik van de anticonceptiepil van invloed op de omega 3-vetzuurstatus. Vrouwen die de anticonceptiepil gebruikten hadden een significant lagere EPA-concentratie in vergelijking met vrouwen die de pil niet gebruikten.

 

De lage omega 3-index bij Duitse vrouwen van middelbare leeftijd gaat gepaard mogelijk met een verhoogd cardiovasculair risico en ook met een hogere kans op andere aandoeningen zoals een depressie, aldus de onderzoekers.

 

Referentie:

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.