Statines verhogen kans op diabetes

Rode gist rijstOnderzoek aan de Kuopio Universiteit van Finland wijst uit dat het gebruik van synthetische statines bij mannen de kans op diabetes met maar liefst 46% verhoogt. Gebruik van de bekende cholesterolverlagers blijkt de insulinegevoeligheid te verlagen en de insulineproductie op te voeren.

 

Synthetische statines diabetogeen

Een groep van in totaal 8749 mannen zonder diabetes werd gedurende 6 jaar gevolgd. De deelnemers die statines gebruikten bleken na verloop van tijd een 46% grotere kans te hebben op diabetes. Bovendien ging de insulinegevoeligheid bij deze groep omlaag met 24% en de insulineproductie omhoog met 12%. De onderzoekers concluderen dat deze veranderingen in de insulinehuishouding verantwoordelijk zijn voor het sterk verhoogde risico. Het risico was dosisafhankelijk voor simvastatine en atorvastatine: hoe meer werd ingenomen, hoe hoger het risico.

 

Natuurlijke statines bijwerkingsarm

Niet alle statines vertoonden een sterk diabetogeen effect. Uit het onderzoek komt bijvoorbeeld licht naar voren dat lovastatine en pravastatine het risico op diabetes niet aanmerkelijk verhoogden, hetgeen ook in eerder onderzoek is bevestigd. De laatstgenoemde statines zijn natuurlijke fermentatieproducten van bacteriën (pravastatine) en rode gistrijst (lovastatine). Het is verleidelijk om hun bijwerkingsarme werking toe te schrijven aan hun natuurlijke oorsprong. Hierover treedt het onderzoek helaas niet in detail.

 

Bronnen
  1. Cederberg H, Stančáková A, Yaluri N, Modi S, Kuusisto J, Laakso M., Increased risk of diabetes with statin treatment is associated with impaired insulin sensitivity and insuline secretion: a 6 year follow-up study of the METSIM cohort, Diabetologia. 2015 May;58(5):1109-17.
  2. Navarese EP, Buffon A, Andreotti F, Kozinski M, Welton N, Fabiszak T, Caputo S, Grzesk G, Kubica A, Swiatkiewicz I, Sukiennik A, Kelm M, De Servi S, Kubica J.,Meta-analysis of impact of different types and doses of statins on new-onset diabetes mellitus, Am J Cardiol. 2013 Apr 15;111(8):1123-30.

 

Bron: Bonusan nieuwsbrief

 

 Printversie Statines verhogen kans op diabetes

Comments are closed.