Spijsvertering baat bij eten volgens circadiaans ritme

Biologische klokOntbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar. Dat zou volgens onderzoekers van het Britse Kings College weleens de beste manier kunnen zijn om gewicht te verliezen en gezond te blijven. Zij concluderen na een review van 28 studies dat ′wanneer′ je eet een mogelijk groter positief effect op de gezondheid heeft dan ′wat′ je eet. Ook ’s avonds minder eten zou voor een lagere kans op obesitas zorgen. De bevindingen zijn gepubliceerd in de Proceedings of the Nutrition Society.

 

De westerse levensstijl heeft ertoe geleid dat veel mensen steeds later op de dag dineren, het ontbijt zelfs overslaan en op onregelmatige tijden eten. Deze onregelmatigheid zorgt voor een afwijkend circadiaans ritme en belemmert bovendien de spijsvertering. Vele metabole processen zoals eetlust, spijsvertering en het metabolisme van vet, cholesterol en glucose volgen een circadiaans patroon. Uit de review bleek dat onregelmatige maaltijden zijn geassocieerd met een hoger risico op metabool syndroom en cardiometabole risicofactoren, zoals BMI en bloeddruk.

 

Een recent onderzoek liet zien dat mensen die hun grootste maaltijd in de ochtend nuttigden, meer afvielen en hun bloedsuikerspiegel verbeterde. De meeste nationale voedingsrichtlijnen richten zich op ′wat′ mensen moeten eten op het gebied van voeding en voedingsstoffen en er worden maar weinig adviezen gegeven over de tijdstippen waarop de maaltijden moeten worden gegeten. De onderzoekers stellen dat mensen naast het ′wat′ en ′wanneer′ ook zouden moeten overwegen met ′wie′ ze eten. Uit huidige gegevens blijkt namelijk dat regelmatige gezinsmaaltijden aan gezonde eetgewoonten bij kinderen en adolescenten bijdragen.

 

Referentie:

Pot GK, Almoosawi S, Stephen AM. Roles of sleep and circadian rhythms in the origin and nutritional management of obesity and metabolic disease; importance of meal timing. Proceedings of the Nutrition Society, p.1-12

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2351

 

  Printversie Spijsvertering baat bij eten volgens circadiaans ritme

Comments are closed.