Sojaconsumptie verlaagt risico op hart- en vaatziekten

SojaRegelmatige consumptie van soja kan het risico op overlijden door een hartinfarct significant verminderen, zo blijkt uit een prospectief onderzoek onder bijna een half miljoen mensen.
 
Chinese onderzoekers wilden de effecten van sojaconsumptie op het overlijdensrisico aan hart- en vaatziekten bekijken bij mensen mét en zonder geschiedenis van cardiovasculaire problematiek. Een grote groep volwassenen, 487.034 mensen, zonder hart– en vaatziekten (groep 1) en een kleinere groep met 22.923 mensen die bekend waren met cardiovasculaire problematiek (groep 2) werden gevolgd in de tijd. Op basis van een voedingsdagboek werd hun sojaconsumptie bepaald.
 
Tijdens de studie overleden 12.582 mensen aan hart– en vaatziekten in groep 1 en 2860 mensen in groep 2. Mensen die meer dan vier keer per week soja aten, hadden minder risico om te overlijden aan hart– en vaatziekten dan mensen die nooit of zelden soja aten. Met name de kans op een hartinfarct nam af.
 
Sojaconsumptie had geen invloed op het overlijdensrisico door hart– en vaatziekten bij mensen die al te maken hadden met cardiovasculaire problemen. Consumptie van soja zou dus mogelijk beschermen tegen het ontstaan van hart– en vaatziekten.
 
Referentie:
Wang X, Yu C, Lv J, et al Consumption of soy products and cardiovascular mortality in people with and without cardiovascular disease: a prospective cohort study of 0.5 million individuals. Eur J Nutr (2021).
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5526

Comments are closed.