Sneller in slaap met PEA

GapenPalmitoylethanolamide (PEA) is een vetzuuramide dat in veel voedingsmiddelen zit en in vrijwel alle levende wezens voorkomt. Het wordt gevormd als antwoord op bedreigingen van de integriteit van cellen en weefsels, bijvoorbeeld bij chronische ontstekingen, zuurstoftekort of de aanwezigheid van vrije radicalen. PEA beschikt over pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen, kan beschermen tegen orgaanschade en is effectief bij griep en verkoudheid. Een andere belangrijke toepassing is de behandeling van neuropathische pijn. Bovendien blijkt uit een recente studie dat PEA ook gunstig kan zijn voor de nachtrust.
 
Aan dit onderzoek namen 103 Australische mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder deel. Alle deelnemers hadden een verstoord slaappatroon (PSQI > 5; Pittsburgh Sleep Quality Index). 55 van hen kregen dagelijks 350 mg PEA, terwijl de andere deelnemers een placebo ontvingen.
 
Na 8 weken was de inslaaptijd in de PEA-groep 19 minuten korter geworden (van 42,8 naar 23,4 minuten), tegenover slechts krap 6 minuten korter bij de placebogebruikers (van 36,2 naar 30,3 minuten). Er was geen verschil tussen beide groepen wat betreft het aantal uren slaap en de slaapkwaliteit. Wel gaven de PEA-gebruikers aan dat ze veel sneller volledig wakker waren na ontwaken. Aan het begin van de studie duurde het 25,9 minuten en na 8 weken PEA nog slechts 14,7 minuten. Ook waren hun cognitieve scores bij ontwaken verbeterd. In de placebogroep werden deze veranderingen niet gezien. Volgens de onderzoekers maakt dit PEA extra interessant omdat de meeste reguliere slaapmiddelen versuftheid na het ontwaken en duizeligheid overdag als bijwerkingen hebben. Op grond van de resultaten van dit onderzoek zien zij PEA als een geschikt middel voor mensen die moeite hebben om in slaap te vallen en om alerter en meer uitgeslapen te ontwaken.
 
Meer informatie over PEA.
 
Referentie:
Rao A et al.: Palmitoylethanolamide for sleep disturbance. A double-blind, randomised, placebo-controlled interventional study; Sleep Science Practice 5(1):12, 2021.
 
Bron: https://viteducatief.nl/nieuws/

Comments are closed.