Rokers slapen slechter

RokenMannen en vrouwen die roken hebben veel meer slaapproblemen dan personen die nooit met nicotine in aanraking komen. Dit fenomeen wordt aangetoond in een Amerikaanse studie. De grote schuldige voor dit probleem is de nicotine zelf. Wetenschappers, die verbonden zijn aan de John Hopkins universiteit in Baltimore (Verenigde Staten), volgden veertig rokers en evenveel niet rokers. Ze ondervroegen hen over de kwaliteit van hun slaap. Bijna een kwart van de rokers had klachten met betrekking tot de kwaliteit van de nachtrust. Bij niet rokers bedroeg dit cijfer amper vijf procent.
 
Om de oorzaak te ontdekken werden alle deelnemers gedurende enkele nachten in een slaaplaboratorium gevolgd. Een electroencefalogram (EEG) controleerde o.a. de hersenactiviteit. Uit het onderzoek bleek dat rokers veel meer tijd nodig hadden om in te slapen en dat de duur van de diepe, herstellende rust veel korter was dan bij niet rokers. De onderzoekers geven nicotine de schuld van dit probleem. Nicotine werkt stimulerend en verlengt de inslaaptijd, maar verstoort teven de kwaliteit van de herstellende nachtrust.
 
Referentie:
Lin Zhang, Jonathan Samet, Brian Caffo, Isaac Bankman, and Naresh M. Punjabi, Power Spectral Analysis of EEG Activity During Sleep in Cigarette Smokers, Chest, 02 08; 133: 427 - 432.
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.