Risico op diabetes door drinken van frisdrank

diabetesIn Europa en Amerika is frisdrank een van de belangrijkste suikerleveranciers in onze voeding. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt de consumptie van frisdrank – óók de suikervrije soorten – dan ook gerelateerd aan het risico op diabetes. Het drinken van suikervrije frisdrank verhoogt het risico op diabetes met 21 procent, het drinken van suikerhoudende frisdrank verhoogt dit risico met 43 procent (Huang et al., 2017).

 

De studie uit de The American Journal of Clinical Nutrition bevat analyses van de WHI Extension Study, een opvolger van het beroemde Womens Health Initiative. Sinds 1993 wordt een grote groep postmenopauzale vrouwen (n=161.808 met een leeftijd van 50-79 jaar) medisch gevolgd, om zo de relatie tussen leefstijl, voeding, ziekte en gezondheid te kunnen bepalen. In deze groep werd onder meer bijgehouden wat men at en hoeveel frisdrank en water men dronk. De uitkomsten van de studie zijn gebaseerd op de gegevens van 66.850 deelnemers. Gedurende een periode van 8,4 jaar ontwikkelden 4.675 van deze vrouwen diabetes.

 

Hoewel deze studie alleen postmenopauzale vrouwen betrof, lijkt het erop dat de gegevens ook van toepassing zijn op mannen. Het blijft belangrijk frisdrankconsumptie, of deze nu suiker bevat of kunstmatige zoetstoffen, te ontraden. Om patiënten te motiveren deze keuze te maken, helpen de volgende resultaten misschien: dagelijks een glas suikerhoudende frisdrank vervangen door water doet het risico op diabetes met 10 procent dalen. Voor ieder glas zoetstofhoudende drank is de betreffende daling 5 procent.

 

Referentie:
Huang, M., Quddus, A., Stinson, L., Shikany, J. M., Howard, B. V, Kutob, R. M., … Eaton, C. B. (2017). Artificially sweetened beverages, sugar-sweetened beverages, plain water, and incident diabetes mellitus in postmenopausal women: the prospective Women’s Health Initiative observational study. The American Journal of Clinical Nutrition, 106(2), 614–622.

 

Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/risico-op-diabetes-door-drinken-van-frisdrank/

Comments are closed.