Rhodiola rosea als alternatief voor antidepressiva

RhodiolaRhodiola rosea of rozenwortel is een plant die vooral in de koude noordelijke streken zoals Rusland en Scandinavië groeit. Daar werd hij traditioneel ingezet bij onder andere stress, vermoeidheid, depressie, ouderdomsklachten en om de koude beter te trotseren.

 

Rhodiola is in de kruidengeneeskunde bekend als adaptogeen, een stof of een plant die het lichaam en de geest helpt om zich aan te passen aan stressvolle situaties.

 

Rhodiola verhoogt de concentratie van neurotransmitters in de hersenen die betrokken zijn bij de stemming: serotonine, dopamine, adrenaline en noradrenaline. Dat zijn de zogenaamde monoaminen. Ze worden normaal heel snel afgebroken door monoamine oxidasen (MAO’s). In de conventionele geneeskunde worden bij depressie vaak MAO-remmers voorgeschreven om de afbraak van serotonine, (nor)adrenaline en dopamine tegen te gaan, zodat de concentratie van deze neurotransmitters hoog blijft.

 

Rhodiola is een natuurlijke MAO-remmer, wat verklaart waarom het zo goed werkt bij depressie, angst, slapeloosheid, verminderd libido, verslaving, chronische pijn, vermoeidheid, verminderde concentratie, enz. Deze klachten worden vaak in verband gebracht met een gebrek aan serotonine, dopamine, adrenaline en noradrenaline.

 

Bij depressie worden ook vaak SSRI’s (selectieve serotonine heropname remmers) gegeven om de concentratie van serotonine te verhogen. SSRI’s zoals fluoxetine, paroxetine en sertraline hebben veel ongewenste bijwerkingen, waarvan sommige heel ernstig kunnen zijn (zelfmoordneigingen, agressie, gewelddadig gedrag, seksuele problemen en een verhoogd risico op een miskraam). Uit onderzoek blijkt dat rhodiola extract bijna even goed werkt als sertraline, maar dan zonder de bijwerkingen (Mao JJ, 2015).

 

Referenties:

1. Mao JJ, Xie SX, Zee J, et al. Rhodiola rosea versus sertraline for major depressive disorder: A randomized placebo-controlled trial. Phytomedicine. 2015 Mar 15;22(3):394-9.

2. van Diermen D, Marston A, Bravo J, et al. Monoamine oxidase inhibition by Rhodiola rosea L. roots. J Ethnopharmacol. 2009 Mar 18;122(2):397-401.

 

Bron: PlaceboNocebo

 

  Printversie Rhodiola rosea als alternatief voor antidepressiva 

 

Comments are closed.