Quercetine beschermt tegen neurodegeneratie

QuercetineNeurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en ziekte van Parkinson zijn de belangrijkste oorzaak van aftakeling bij het ouder worden. Ze komen steeds vaker voor in de Westerse wereld terwijl er nauwelijks of geen effectieve ‘geneesmiddelen’ zijn.
Recente studies focussen daarom op natuurlijke moleculen, die wel soelaas blijken te bieden; als preventie, of hopelijk zelfs als behandeling. Zoals het bioflavonoïd (polyfenol) quercetine dat effectieve neurobeschermende kwaliteiten heeft.
 
De exacte mechanismen waardoor quercetine beschermt tegen neuronale schade en neurodegeneratie worden pas stilaan opgehelderd:
- beschermt neuronen tegen oxidatieve stress en inflammatie
- verlengt de levensduur van neuronen
- stimuleert de aanmaak van nieuwe zenuwcellen
- biedt bescherming tegen neurotoxische chemische stoffen,
- en via vele ingewikkelde processen in het zenuwstelsel …
NB. Quercetine is ook een zink-ionofoor, en dit op zich al biedt extra bescherming via talloze fysiologische processen, zelfs tegen COVID-19!
 
Quercetine komt wijdverspreid voor in groenten en fruit: ui, look, appels, enz… en is ook beschikbaar als voedingssupplement.
 
Referenties:
Kaur Grewal A et al. Mechanistic insights and perspectives involved in neuroprotective action of quercetin. Biomed Pharmacother 2021 Aug;140:111729.
Singh A et al. Promising Polyphenols in Parkinson's Disease Therapeutics. Neurochem Res. 2020 Aug;45(8):1731-1745.
Uddin MS et al. Neuroprotective role of polyphenols against oxidative stress-mediated neurodegeneration. Eur J Pharmacol. 2020 Nov 5;886:173412
Sharma S et al. Neuroprotective Effect of Quercetin in Combination with Piperine Against Rotenone- and Iron Supplement-Induced Parkinson's Disease in Experimental Rats. Neurotox Res. 2020 Jan;37(1):198-209.
Khan H et al. Neuroprotective Effects of Quercetin in Alzheimer's Disease. Biomolecules. 2019 Dec 30;10(1):59.
Zubčić K et al. PI3K/Akt and ERK1/2 Signalling Are Involved in Quercetin-Mediated Neuroprotection against Copper-Induced Injury. Oxid Med Cell Longev. 2020 Jul 11;2020:9834742.
Babaei F, Mirzababaei M, Nassiri-Asl M. Quercetin in Food: Possible Mechanisms of Its Effect on Memory. J Food Sci. 2018 Sep;83(9):2280-2287
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.