Q10 met NADH helpt bij chronisch vermoeidheidssyndroom

Chronic-fatigue-syndromeOm symptomen te verbeteren van het chronisch vermoeidheidssyndroom/myalgische encefalomyelitis (CVS/ME) kan een combinatie worden ingezet van co-enzym Q10 en NADH. Spaanse wetenschappers, die hierover in 2014 een eerste studie publiceerden, tonen dat nu aan in een dubbelblinde RCT. Vermindering van klachten is van groot belang voor patiënten, want er is geen bewezen effectieve behandeling voorhanden.
 
CVS/ME is een complexe, neuro-immunologische ziekte die met zeer uiteenlopende klachten gepaard gaat. In deze drie maanden durende studie is gekeken naar drie van de belangrijkste. Behalve vermoeidheid zijn dat slechte slaapkwaliteit (men voelt zich niet uitgerust) en in algemene zin de kwaliteit van leven. Bieden Q10 en NADH, de gereduceeerde vorm van nicotinamide adenine dinucleotide (NAD), verlichting van klachten?
 
Het onderzoek was prospectief, gerandomiseerd, dubbelblind en placebogecontroleerd, waaraan werd deelgenomen door 207 patiënten. Van hen kregen er 104 eenmaal daags 200 mg Q10 en 20 mg NADH, terwijl de 103 anderen een placebo kregen. De gehoopte klachtenverbetering werd gecheckt aan het begin van de studie, na vier en acht weken en vier weken na het beëindigen van de behandeling.
 
In de behandelgroep was in de loop van de onderzoeksperiode sprake van een significante afname van de patiëntenperceptie van cognitieve vermoeidheid, dat wil zeggen dat zij minder concentratie- of geheugenstoornissen ervoeren. Ook de score op de Fatigue Impact Scale (FIS) werd lager, wat betekent dat patiënten minder impact ondervonden van vermoeidheid op het fysiek, cognitief en psychosociaal functioneren. De kwaliteit van leven werd beter, zoals uitgevraagd met het meetinstrument HRQoL (health-related quality of life). Ten slotte verbeterden slaapduur en slaapkwaliteit significant.
 
Referentie:
Castro-Marrero J, Segundo MJ, Lacasa M, et al. Effect of Dietary Coenzyme Q10 Plus NADH Supplementation on Fatigue Perception and Health-Related Quality of Life in Individuals with Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: A Prospective, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2021 Jul 30;13(8):2658.
 
Bron: https://voedingsgeneeskunde.nl/webartikelen/q10-met-nadh-helpt-bij-chronisch-vermoeidheidssyndroom

Comments are closed.