Pure chocolade gunstig bij inspanning

CacaoDe consumptie van pure chocolade kan effectief de inspanningscapaciteit verbeteren.

 

Er namen negen matig getrainde mannen deel aan het onderzoek. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende twee weken dagelijks 40 gram pure en witte chocolade met een tussenperiode van een week. Aan het begin van de studie en na iedere suppletieperiode werd de inspanningscapaciteit bepaald door middel van een test op een fietsergometer waarbij het zuurstofverbruik, de hartslag en de lactaatconcentratie in het bloed werden gemeten. De deelnemers fietsten gedurende twintig minuten op een tempo van 80% van hun maximale zuurstofopnamecapaciteit (VO2max), gevolgd door een tijdrit van twee minuten.

 

De consumptie van pure chocolade leidde tot een significante verbetering van de zogenaamde gasuitwisselingsdrempel (Gas Exchange Threshold, GET). Deze verbeterde met 11% ten opzichte van de consumptie van witte chocolade en met gemiddeld 21% ten opzichte van het begin van de studie. GET is een maat voor de fitheid en het uithoudingsvermogen. Tevens werd er een significant betere tijdrit neergezet door de deelnemers onder invloed van de consumptie van pure chocolade. De consumptie leidde bovendien tot een significante toename van de VO2max met gemiddeld 6%. De verschillende soorten chocolade hadden geen invloed op de hartslagfrequentie en de lactaatconcentratie.

 

De wetenschappers concluderen dat pure chocolade het zuurstofverbruik tijdens matige inspanning kan verminderen en zodoende de inspanningscapaciteit kan verbeteren.

 

Referentie:
Patel RK, Brouner J, Spendiff O. Dark chocolate supplementation reduces the oxygen cost of moderate intensity cycling. J Int Soc Sports Nutr 2015; 12:47

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.