Propolis helpt bij niet-alcoholische leververvetting

PropolisDe ontstekingsremmende eigenschappen van propolis kunnen mogelijk van pas komen bij de behandeling van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Uit een klinische studie blijkt dat suppletie van het bijenproduct leidt tot een significant verbeterde levergezondheid bij mensen met NAFLD. Daarnaast verminderden bij de propolisgebruikers de ontstekingswaarden in het bloed.
 
Aan het onderzoek namen 54 patiënten deel met nieuw gediagnosticeerde milde NAFLD. De helft van de groep gebruikte gedurende vier maanden tweemaal daags een supplement met daarin 250 mg gevriesdroogd propolisextract. De andere helft van de groep gebruikte een placebo. Bloedmonsters werden afgenomen en de levergezondheid werd in kaart gebracht door middel van een ultrasone techniek. Ook hielden de deelnemers maandelijks een voedingsdagboek bij.
 
Na vier maanden waren de leververvetting en de stijfheid van de lever significant afgenomen bij de mensen die propolis hadden gebruikt. De leverstijfheid was juist toegenomen bij de mensen in de placebogroep. Daarnaast was de hoeveelheid hsCRP, een ontstekingsmarker, significant afgenomen in de propolisgroep.
 
NALFD is wereldwijd de meest voorkomende chronische leveraandoening. Momenteel bestaat er nog geen effectieve farmacologische therapie. De aandoening is in de beginfase omkeerbaar met het aanpassen van de leefstijl en het voedingspatroon. Propolis kan mogelijk een ondersteunende rol spelen in de behandeling en kan de levergezondheid verbeteren bij milde niet-alcoholische leververvetting.
 
Referentie:
Soleimani D, Rezaie M, Rajabzadeh F, et al. Protective effects of propolis on hepatic steatosis and fibrosis among patients with nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) evaluated by real-time two-dimensional shear wave elastography: A randomized clinical trial. Phytotherapy Research. 2020;1–11.
 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5449

Comments are closed.