Probiotica gunstig effect op psychische klachten

MicrobioomProbiotica hebben een positief effect op de psychologische symptomen van depressie, angst en het ervaren van stress bij gezonde personen. Dat blijkt uit een systematische review en meta-analyse van Griffith University in Australië gepubliceerd in het internationale tijdschrift Journal of Alternative and Complementary Medicine. Hoewel er steeds meer klinische onderzoeken zijn gedaan naar de darm-hersen-as, blijken de resultaten tegenstrijdig.

 

Wetenschappers hebben meer interesse gekregen in de invloed van het microbioom op de functie van het centrale zenuwstelsel via de zogenoemde darm-hersen-as. Aanleiding van deze review waren de tegenstrijdige resultaten van studies op dit gebied. In deze studie reviewden Australische onderzoekers de resultaten van zeven studies waarbij 300 gezonde vrijwilligers waren betrokken. Bij deze vrijwilligers werden de preklinische psychologische symptomen van depressie, angst en het ervaren van stress met elkaar vergeleken zowel voor als na suppletie met een probiotisch supplement.

 

Probiotica bleken vergeleken met een placebo voor een statistische significante verbetering te zorgen van psychologische symptomen van depressie en angst. Ook ervaarden de gezonde vrijwilligers minder stress na inname van een probioticum. Mensen zouden in stressvolle periodes dus baat kunnen hebben bij het slikken van probiotica, hierdoor tegenwoordig ook wel ′psychobiotica′ genoemd.

 

Referentie:
McKean J, Naug H, Nikbakht E et al. Probiotics and Subclinical Psychological Symptoms in Healthy Participants: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Altern Complement Med. 14 nov 2016. doi: 10.1089/acm.2016.0023

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2721

Comments are closed.