Probiotica even effectief als FODMAP-dieet bij PDS

ProbioticaOnlangs is een Deense studie afgerond waaruit blijkt dat – op de lange termijn – specifieke probiotica even effectief zijn in het verminderen van symptomen van een spastisch colon als het FODMAP-dieet. Onderzoekers hadden een vermoeden dat dit te maken zou hebben met veranderingen in het darmmicrobioom. Dit was echter niet het geval. De bij de patiënten gemeten veranderingen konden niet in verband gebracht worden met veranderingen in het darmmicrobioom. 
 
Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS; in het Engels IBS) brengt veel uitdagingen met zich mee. In kortetermijnstudies is aangetoond dat eHealth-interventies veilig en praktisch zijn voor het thuis monitoren van de effecten van probiotica en een dieet met een laag gehalte aan fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosacchariden en polyolen (FODMAPs). Het doel van deze studie was om te bepalen of een web-gebaseerde laag-FODMAP-dieet (LFD) en een probioticabehandeling even goed waren in het verminderen van PDS-symptomen.
 
34 Volwassen PDS-patiënten namen deel aan een open-label, gerandomiseerde cross-over trial (voor non-responders) met 1 jaar follow-up met behulp van de webapplicatie IBS Constant Care (IBS CC). Patiënten kregen ofwel VSL#3 gedurende vier weken (2 × 450 miljard kolonievormende eenheden per dag) of werden op een laag-FODMAP-dieet geplaatst gedurende vier weken. Patiënten die reageerden op de LFD kregen daarna opnieuw voeding met veel FODMAP's, en probiotica-responders kregen een behandeling telkens wanneer ze een opvlamming van de symptomen ervoeren.
De web-gebaseerde LFD-behandeling en de probioticabehandeling bleken even effectief te zijn in het beheersen van PDS-symptomen. De respons op de behandelingen kon niet worden verklaard door de samenstelling van de microbiota.
 
Referentie:
Ankersen, D. V., Weimers, P., Bennedsen, M., Haaber, A. B., Fjordside, E. L., Beber, M. E., Lieven, C., Saboori, S., Vad, N., Rannem, T., Marker, D., Paridaens, K., Frahm, S., Jensen, L., Rosager Hansen, M., Burisch, J., & Munkholm, P. (2021). Long-Term Effects of a Web-Based Low-FODMAP Diet Versus Probiotic Treatment for Irritable Bowel Syndrome, Including Shotgun Analyses of Microbiota: Randomized, Double-Crossover Clinical Trial. Journal of medical Internet research. 23(12), e30291.
 

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/probiotica-even-effectief-als-fodmap-dieet-bij-pds.html

Comments are closed.