Probiotica en synbiotica na darmkanker

ProbioticaGebruik van pro- en prebiotica na een operatie aan dikkedarmkanker kan de kans op een postoperatieve infectie significant verminderen, zo blijkt uit een systematische review en meta-analyse.
 
Wetenschappers hebben naar negentien studies van hoge kwaliteit gekeken waarin de effecten werden gemeten van pro- en synbiotica, een combinatie van prebiotische vezels en probiotische bacteriën, op het ontstaan van postoperatieve infecties na coloncarcinoom. Totaal namen 1975 mensen deel aan de negentien studies. Vergeleken met de controlegroep hadden de mensen in de pro- en synbioticagroep minder vaak een postoperatieve infectie, zoals infectie van de wond of een infectie elders in het lichaam. In de behandelgroep werden significant minder ontstekingsfactoren, intestinale dysbiose en niet-infectieuze complicaties geconstateerd dan in de controlegroep. Analyse laat zien dat er geen verschillen waren tussen de gebruikte probiotische stammen, mono- of multistrain, en start van de inzet van het supplement. Zowel pre- als postoperatief gebruik van pro- of synbiotica bleek effectief te zijn.
 
Referentie:
Zeng, J., Ji, Y., Liang, B., Zhang, G., Chen, D., Zhu, M., ... & Kuang, W. The effect of pro/synbiotics on postoperative infections in colorectal cancer patients: A systematic review and meta-analysis. Complementary Therapies in Clinical Practice, 2021:101370.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/probiotica-en-synbiotica-na-darmkanker.html

Comments are closed.