Polyfenolen verlagen oxLDL, homocysteïne en ontsteking

PolyfenolenZelfs bij gezonde volwassenen hebben polyfenolrijke extracten invloed op markers voor gezondheid. Het duidelijkst was dat in een klinische studie te zien aan de daling in geoxideerd LDL-cholesterol (oxLDL), die gepaard ging met een toename in HDL-cholesterol. Ook de daling in C-reactief proteïne, tumornecrosisfactor-alfa en homocysteïne wijzen op een gunstiger cardiovasculair profiel door toedoen van polyfenolen, hoewel bij niemand de niveaus problematisch waren.
 
In vele richtlijnen staat consumptie van 400 gram groente en fruit per dag aanbevolen, al is bewezen dat 800 gram en 600 gram het risico op respectievelijk hart-vaatziekte en kanker verder verminderen. Dat zou aan onderzoekers deels liggen aan de rijkdom aan polyfenolen die groente en fruit bevatten. Uit Spaans onderzoek blijkt nu dat ze zelfs bij vrij jonge mensen van gemiddeld 34 jaar antioxidantverhogende en ontstekingsverlagende effecten hebben.
 
Aan de studie namen 92 mannen en vrouwen deel, die gedurende 16 weken dagelijks hetzij zes capsules met extract van tientallen groente- en fruitsoorten namen, hetzij placebo. Nadien werd de studie herhaald en moesten deelnemers het andere product nemen (cross-overdesign).
 
Naast hierboven vermelde ontstekingsremmende effecten was er een opmerkelijke toename in norepinefrine en dopamine wanneer deelnemers het supplement namen. De onderzoekers denken dat dit een verbetering in alertheid en aandacht weerspiegelt.
 
OxLDL is nauw betrokken in het proces van atherosclerose: het werkt ontstekingen in de hand en het ontregelt het endotheel. Ondanks de daling in oxLDL en toename in HDL-chosterol waren er geen veranderingen in andere lipide-parameters. Evenmin had het extract invloed op de schildklierhormonen.
 
Referentie:
Arcusa R, Carrillo JÁ, Xandri-Martínez R et al. Effects of a Fruit and Vegetable-Based Nutraceutical on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Status in the Plasma of a Healthy Population: A Placebo-Controlled, Double-Blind, and Randomized Clinical Trial. Molecules. 2021; 26(12)
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5670

Comments are closed.