Polyfenolen met probiotica effectief bij long covid

PolyfenolenEen capsule met voornamelijk polyfenolen in combinatie met een probioticamix, helpt het herstel van long covid te versnellen. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd door het Addenbrooke’s Hospital in Cambridge, Engeland, gepubliceerd in COVID.

 

Naar schatting 60% van de gediagnosticeerden met COVID-19 heeft na het virus opgelopen te hebben nog steeds klachten. Deze studiegroep bestond uit 147 deelnemers met long covid. Ze kregen ofwel een placebo of een capsule met plantenbestanddelen (citrusbioflavonoïden, resveratrol, granaatappel, kurkuma en kamille) gedurende 30 dagen. Daarnaast kregen alle deelnemers een probioticum met overwegend lactobacillen en inuline (10 miljard kve en 200 mg inuline). De meest voorkomende symptomen die de deelnemers rapporteerden, waren vermoeidheid, kortademigheid, pijn, veranderde reukzin en darmklachten.

 

De hele groep ondervond aanzienlijke verbeteringen, met name op het gebied van vermoeidheid, hoest en algemeen welbevinden. Deelnemers die de plantenbestanddelen innamen, hadden een bijna tweevoudige vermindering van de gemiddelde vermoeidheidsscore in vergelijking met placebo, een drievoudige vermindering van de hoestscore en meer dan een verdubbeling van de algemene welzijnsscores. Darmsymptomen verbeterden bij 25 van de 31 deelnemers (82%). Hoewel sommige deelnemers die nog niet zo lang ziek waren, wellicht spontaan zouden zijn genezen, zagen de onderzoekers een snelle verbetering bij de meerderheid van de deelnemers, die gemiddeld 108 dagen klachten hadden.

 

Dysbiose komt veel voor bij COVID-patiënten, vooral bij mensen met spijsverteringssymptomen. De onderzoekers nemen aan dat dit komt doordat het virus inflammatie van de darm veroorzaakt, wat leidt tot een disbalans in de microbiota. Vermoedelijk zijn mensen met dysbiose vatbaarder voor het oplopen van COVID-19. Polyfenolen zoals curminoïden, ellaginezuur, quercetine en resveratrol verminderen de overmatige inflammatie van weefsel, maar hebben ook positieve effecten op de gezondheid van de darmen.

 

Referentie:
Thomas R, Williams M, Aldous J et al. A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial Evaluating Concentrated Phytochemical-Rich Nutritional Capsule in Addition to a Probiotic Capsule on Clinical Outcomes among Individuals with COVID-19—The UK Phyto-V Study. COVID, 2022, 2.4: 433-449.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5986

Comments are closed.