Plantaardige voeding gunstig bij reumatoïde artritis

Rheumatoid arthritisVolwassenen met reumatoïde artritis die een veganistische voeding volgen, ervaren minder gewrichtspijn en hebben een lager cholesterolgehalte, zo blijkt uit een kleine, gerandomiseerde studie gepubliceerd in het American Journal of Lifestyle Medicine.
De onderzoekers van deze gerandomiseerde, cross-overstudie volgden 44 volwassenen die gediagnosticeerd waren met reumatoïde artritis (RA). Van deze deelnemers voltooiden 32 de studie, allen vrouwen. Hun gemiddelde leeftijd was 57 jaar.
 
De helft van de deelnemers volgde gedurende vier weken een veganistisch dieet, waarbij ze gedurende nog eens drie weken bepaalde voedingsmiddelen weglieten, waaronder glutenhoudende granen, sojaproducten, aardappelen en chocolade. De deelnemers introduceerden vervolgens de geëlimineerde voedingsmiddelen weer om de twee dagen gedurende een periode van negen weken. Deelnemers aan de dieetfase mochten vrijwillig deelnemen aan wekelijkse groepssessies van een uur, ter ondersteuning van het dieet. De andere helft van de deelnemers kreeg geen voedingsrestricties en nam dagelijks een placebo-supplement. Na een uitwasperiode van vier weken wisselden de groepen gedurende nog eens 16 weken van behandelplan. De deelnemers kochten en verwerkten hun eigen voedsel zonder caloriebeperking. De onderzoekers gebruikten de Disease Activity Score-28 (DAS28) en de visuele analoge schaal (VAS) om de resultaten van gewrichtspijn en zwelling te beoordelen.
 
Tijdens de dieetfase nam de gewrichtspijn van de deelnemers af van 4,2 tot 2,5 DAS28-punten, vergeleken met een vermindering van 3,2 tot 2,9 DAS-28 punten tijdens de placebofase. Ook nam het gemiddelde aantal gezwollen gewrichten af van 7 tot 3,3 tijdens de dieetfase, vergeleken met een toename van 4,7 tot 5 tijdens de placebofase. De vrouwen die de studie voltooiden gaven hogere VAS-waarderingen tijdens de dieetfase vergeleken met de placebofase, aldus de onderzoekers.
 
Over het geheel genomen vielen de deelneemsters gemiddeld 6,5 kg af tijdens de dieetfase en kwamen 0,8 kg aan tijdens de placebofase. LDL-cholesterol daalde ook tijdens de dieetfase.
 
De auteurs raden behandelaars aan om voor het starten van medicatie een voedingsaanpak te proberen. 'Voeding leidt niet tot immuunsuppressie en bespaart kosten van dure medicatie. Na een periode van enkele maanden kan de behandelaar beoordelen of het werkt of niet', aldus de hoofdonderzoeker.
 
Referentie:
Barnard ND, Levin S, Crosby L et al. A Randomized, Crossover Trial of a Nutritional Intervention for Rheumatoid Arthritis. American Journal of Lifestyle Medicine, 2022, 15598276221081819

 

Comments are closed.