Plantaardige omega-3 gunstig voor het hart

WalnotenUit een recente review gepubliceerd in Advances in Nutrition blijkt dat alfalinoleenzuur (ALA) de gezondheid van het hart ten goede komt en het risico op hartaandoeningen kan verminderen bij mensen die geen vis eten. De belangrijkste voedingsbronnen van ALA zijn walnoten en lijnzaad.
 
In een uitgebreide review zochten de auteurs naar onderbouwing voor de relatie tussen ALA uit voeding en hart- en vaatziekten, waarbij ze ook keken naar de gerelateerde risicofactoren zoals metabool syndroom, type 2-diabetes en cognitie. De onderzoekers stelden vast dat een toename in de consumptie van het plantaardige ALA geassocieerd is met een 10% lager risico op hart- en vaatziekten en een 20% lager risico op fatale coronaire hartziekten.
 
ALA heeft gunstige effecten op het verminderen van atherogene lipiden en lipoproteïnen zoals totaal cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden, evenals bloeddruk en inflammatie.
Wanneer mensen met een laag gehalte aan omega-3 in hun voeding ALA aten, zagen ze een voordeel in termen van cardiovasculaire gezondheid. Maar wanneer mensen met een hoog gehalte aan omega-3 uit andere bronnen meer ALA aten, zagen zij ook een voordeel. Het zou kunnen dat ALA synergetisch werkt met andere omega-3-vetzuren.
 
Een meta-analyse meldde een trend in de richting van risicovermindering van diabetes met zowel ALA via de voeding als ALA via biomarkers. Voor het metabool syndroom en obesitas is het bewijs voor de voordelen van ALA niet overtuigend. Het onderzoek rond ALA en cognitie is in het beginstadium, maar er zijn veelbelovende aanwijzingen voor het tegengaan van cognitieve stoornissen. Aanvullend onderzoek is nodig om sterke, op bewijs gebaseerde voedingsaanbevelingen te doen voor het terugdringen van andere chronische ziekten.
 
De onderzoekers onderstrepen de huidige voedingsrichtlijn dat de voeding ongeveer 1,1 gram ALA per dag moet leveren voor vrouwen en 1,6 gram per dag voor mannen. Dat komt overeen met ongeveer 50 gram walnoten of iets minder dan een theelepel lijnzaadolie.
 
Referentie:
Sala-Vila A, Fleming J, Kris-Etherton P & Ros E. Impact of α-Linolenic Acid, the Vegetable ω-3 Fatty Acid, on Cardiovascular Disease and Cognition. Advances in Nutrition, 2022.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5979

Comments are closed.