Periodiek vasten stimuleert butyraatproductie in de darm

VastenPeriodiek vasten levert verschillende gezondheidsvoordelen op, waaronder gewichtsverlies en verbetering van de bloedglucoseconcentraties. Uit een zojuist gepubliceerde studie blijkt dat dat wellicht te maken heeft met een verhoging van het aantal butyraatproducerende bacteriën in de darm.
 
Deze publicatie verscheen op 12 april ‑ op de eerste dag van de ramadan ‑ in het tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition. De onderzoekers maakten voor het onderzoek namelijk gebruik van een cohort mensen tijdens de islamitische ramadan in de periode 2016-2018. Ze bemonsterden ontlasting en bloed en verzamelden longitudinale fysiologische gegevens. Het fecale microbioom werd bepaald door 16S-sequencing. De resultaten werden vergeleken met controles die op leeftijd en lichaamsgewicht waren afgestemd en werden gecorreleerd met fysiologische parameters, waaronder lichaamsgewicht en calorie-inname.
 
De onderzoekers stelden vast dat periodiek vasten (ramadan) de microbioomdiversiteit verhoogde en specifiek geassocieerd was met opregulatie van de butyraatproducerende lachnospiraceae en ruminococcaceae. Na het stoppen van het periodieke vasten keerde de microbiota-samenstelling terug naar de uitgangssituatie. Bovendien weerspiegelden veranderingen in de lachnospiraceae-concentraties tevens de veranderingen in fysiologische parameters.
 
De opwaartse regulatie van boterzuurproducerende lachnospiraceae biedt een mogelijke mechanistische verklaring voor gezondheidseffecten die samenhangen met periodiek vasten. Hoe lang en wanneer er gevast moet worden voor een maximaal effect konden de onderzoekers nog niet vaststellen. Wel ontstond er na twee weken al een heel duidelijk effect op de butyraatproducerende bacteriën, terwijl een maand na het Suikerfeest het effect weer helemaal was verdwenen.
 
Referentie:
Su J, Wang Y, Zhang X et al. Remodeling of the gut microbiome during Ramadan-associated intermittent fasting. Am J Clin Nutr, 2021.

 

Comments are closed.