Pepermuntolie op de spoedeisende hulp

PepermuntolieDe geur van pepermunt helpt hartpatiënten op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Onlangs werd in het vaktijdschrift Complementary therapies in clinical practice onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat inhalatie van de essentiële olie van pepermunt de angst van patiënten met acuut coronair syndroom op de spoedeisendehulpafdeling significant vermindert.
 
Angst is bij deze patiënten niet alleen een mentaal probleem, ook fysiek legt het extra druk op het hart. De zuurstofbehoefte stijgt door angst, net zoals de hartslag en de bloeddruk. En dat is juist ongewenst in spoedsituaties gerelateerd aan hartproblemen.
 
In de studie werden 64 patiënten met acuut coronair syndroom willekeurig verdeeld in een interventie- en een controlegroep. In de interventiegroep werd een katoenen bal gedrenkt in 100% pepermunt essentiële olie ongeveer twintig centimeter van de neus van de patiënt geplaatst gedurende een uur, terwijl in de controlegroep de katoenen bal werd gedrenkt in water. Angst werd gemeten voor en na de interventie. Na de behandeling met pepermuntgeur was de angst significant lager in de interventiegroep vergeleken met de controlegroep (P = 0,021).
 
Referentie:
Soleimani, M., Kashfi, L. S., Mirmohamadkhani, M., & Ghods, A. A. (2022). The effect of aromatherapy with peppermint essential oil on anxiety of cardiac patients in emergency department: A placebo-controlled study. Complementary therapies in clinical practice, 46, 101533.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/pepermuntolie-op-de-spoedeisende-hulp

Comments are closed.