Omega 3-vetzuren gunstig bij leververvetting

Vervette leverBij een vervette lever, hepatosteatose, is er sprake van stapeling van vet in levercellen. Tegenwoordig komt een vervette lever veelvuldig voor bij mensen die geen of weinig alcohol gebruiken, vandaar de naam non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Inmiddels begint het voorkomen van NAFLD epidemische vormen aan te nemen; de cijfers in de verschillende landen variëren van 10 tot 35 procent van de bevolking, van jong tot oud.

 

Er zijn geen geneesmiddelen voor NAFLD, sterker nog, een aantal medicijnen kan zelfs leververvetting veroorzaken. Uit een recente Chinese meta-analyse blijkt dat het levervet in de hepatocyt kan afnemen na suppletie met omega 3-vetzuren. Omega 3-vetzuren hebben daarnaast een gunstige invloed op de verschillende leverenzymen. De hele publicatie is gratis toegankelijk en te lezen via de link in de onderstaande bron. (Yan, Guan, Gao, & Peng, 2018)

 

Referentie:
Yan, J.-H., Guan, B.-J., Gao, H.-Y., & Peng, X.-E. (2018). Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation and non-alcoholic fatty liver disease. Medicine, 97(37), e12271.

 

Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/orthomoleculair/omega-3-vetzuren-gunstig-bij-leververvetting/

Comments are closed.