Omega-3 vetzuren en levensverwachting

Omega-3Bloedspiegels van de omega 3-vetzuren EPA en DHA blijken een voorspellende factor te zijn voor de levensverwachting bij vrouwen. Dit werd gevonden in de grootste studie ooit die is uitgevoerd naar het verband tussen EPA en DHA en risico op sterfte. De studie, die werd uitgevoerd in een cohort van postmenopauzale vrouwen, laat zien dat een hoog gehalte van omega 3-vetzuren in het bloed in verband staat met een lager risico op overlijden.

 

Amerikaanse onderzoekers voerden bij 6501 postmenopauzale deelneemsters aan de Women’s Health Initiative Memory Study een studie uit om meer te weten te komen over het verband tussen omega 3-vetzuren en de algehele gezondheid.

 

De vrouwen (65-80 jaar) werden 15 jaar lang gevolgd, nadat de EPA- en DHA-gehaltes en totale gehaltes van meervoudig onverzadigde vetzuren was bepaald in hun rode bloedcellen.

 

Na 15 jaar was 28,5% van de deelneemsters overleden. Vrouwen met de hoogste omega 3-vetzuurgehaltes aan het begin van de studie bleken een aanzienlijk lager risico op overlijden te hebben, gemiddeld 20% lager.

 

De onderzoekers concluderen dat de omega 3-index (percentage van EPA+DHA) van rode bloedcellen een onafhankelijke voor- speller is voor het risico op overlijden. Er werd geen verband gevonden met linolzuur, arachidonzuur (omega 6-vetzuren) of alfa-linoleenzuur (omega 3-vetzuur).

 

Referentie:
Harris WS, Luo J, Pottala JV, et al. Red blood cell polyunsaturated fatty acids and mortality in the Women’s Health Initiative Memory Study. Journal of Clini- cal Lipidology, Available online 12 January 2017, ISSN 1933-2874, http://dx.doi.org/10.1016/j.jacl.2016.12.013

 

Bron: nieuwsbrief Springfield

Comments are closed.