Omega-3 tegen reuma: meta-analyse

Omega-3 reumaFranse onderzoekers concluderen op basis van 30 verslagen dat omega-3-supplementen hun nut hebben in de behandeling van inflammatoire reumatoïde ziekten, te weten reumatoïde artritis, psoriasis-artritis en spondylitis ankylopoetica (bechterew). Verbetering was 'aanzienlijk' voor de VAS-activiteit, 'matig' voor pijn (VAS), ziekteactiviteit (VAS, DAS28) en niveau van levenskwaliteit (HAQ), en 'klein' voor duur van ochtendstijfheid.
 
CRP daalde niet maar sedimentatiesnelheid wel. De onderzoekers bevestigen ook dat minstens drie maanden suppletie nodig is om effect te voelen. De dosis van twee gram dierlijke omega-3-vetzuren per dag verdient de voorkeur, vooral omdat lagere dosissen niet getest werden. Let wel dat hoge dosissen omega-3 het risico op bloeding kan verhogen. Deze dosis mag niet zomaar overschreden worden.
 
Dit is niet de eerste meta-analyse verschenen over dit onderwerp, soms conflicterend. Het aantal patiënten verzameld in deze analyse bedroeg 700 in de behandelgroep en 700 in de placebogroep.
 
Referentie:
Sigaux J, Mathieu S, Nguyen Y et al. Impact of type and dose of oral polyunsaturated fatty acid supplementation on disease activity in inflammatory rheumatic diseases: a systematic literature review and meta-analysis. Arthritis Res Ther. 2022; 24(1):100 doi:10.1186/s13075-022-02781-2
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5978

Comments are closed.