Omega-3 tegen artritispijn

Omega-3 artritisEen op de honderd mensen heeft last van reumatoïde artritis of ontstekingsreuma (RA). Vrouwen zijn vaker het slachtoffer dan mannen. Bij ontstekingsreuma gaat het om aandoeningen die worden gekenmerkt door langdurige gewrichtsontstekingen. Uit talrijke studies blijkt dat de ziekte ontstaat door een chronisch onevenwicht tussen de meervoudig, onverzadigde vetzuren. Mensen hebben teveel omega-6 vetzuren en veel te weinig omega-3 vetzuren die afkomstig is uit vette vis. Precies omdat het mediterrane dieet meer uit vis dan uit vlees bestaat, geniet dit de voorkeur bij de behandeling van heel wat ziektebeelden, waaronder ontstekingsreuma.
 
Wetenschappers hebben berekend dat een dagelijkse inname van 3.3 gram visolie bestaande uit een natuurlijke mengeling van EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur) volstaat om bepaalde pijnlijke symptomen van ontstekingsreuma sterk te onderdrukken. De visolie zorgt immers voor een beter evenwicht tussen de omega-6 vetzuren die afkomstig zijn van o.a. vlees en de omega-3. Daardoor verminderen de pijnlijke ontstekingsreacties. Het visrijke, mediterrane dieet kan er dus voor zorgen dat mensen minder pijnstillers moeten innemen. De ontstekingsremmers zonder cortisone belasten op termijn het spijsverteringssysteem. Maagbrand en maagzweren kunnen er het gevolg van zijn. Pijn en ontstekingsremmende medicatie met cortisone resulteren in een toename van het lichaamsgewicht en op lange termijn leiden ze tot osteoporose, hyperglycemie en een te hoge bloeddruk.
 
Referenties:
G McKellar, E Morrison, A McEntegart, R Hampson, A Tierney, G Mackle, J Scoular, J A Scott, H A Capell. Med diet found to benefit arthritis sufferers. Annals of the Rheumatic Diseases; 09 07; 07;66:1239-1243.
I. Kostoglou-Athanassiou, L.Athanassiou, P. Athanassiou. The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. Mediterr J Rheumatol. 2020 Jun; 31(2): 190–194
https://health.clevelandclinic.org/do-omega-3s-help-for-arthritis/ January 11, 2022 / Rheumatology & Immunology
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.