Omega-3-suppletie bij schizofrenie lijkt zinvol

SchizofrenieEen review van twintig klinische studies bevestigt het nut van het suppleren van omega-3-vetzuren bij schizofrenie. De supplementen zijn veilig, worden goed verdragen en verbeteren de psychopathologie significant.
 
Deze literatuurstudie had als doel te onderzoeken of het suppleren van omega-3-vetzuren bij patiënten met schizofrenie veilig en/of werkzaam is. Veranderingen in psychopathologie en veranderingen in metabole parameters en veiligheidsprofielen waren respectievelijk de primaire en secundaire uitkomstmaten.
 
Twintig dubbelblinde gerandomiseerde en gecontroleerde studies met in totaal 1494 patiënten werden geïncludeerd. Het verhogen van de inname omega-3-vetzuren was geassocieerd met een significant verbeterde psychopathologie bij patiënten met schizofrenie, met name wat betreft algemene psychopathologie en positieve symptomen. Er was geen invloed op negatieve symptomen.
 
Patiënten die ernstig ziek waren en omega-3-supplementen namen met meer dan een gram eicosapentaeenzuur per dag, lieten een significante verbetering zien. Ook werd een gunstig effect op serumtriglyceriden vastgesteld. Omega-3-supplementen worden goed verdragen en zijn veilig bij patiënten met schizofrenie.
 
Deze bevindingen ondersteunen het gebruik van omega-3 voedingssupplementen als een mogelijke behandelstrategie bij schizofrenie. Meer onderzoek is nodig om de optimale dosering en de juiste verhoudingen van de omega-3-vetzuren helder te krijgen, evenals de onderliggende mechanismen.
 
Referentie:
Goh K.K., Chen C.Y., Chen C.H., et al.Effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids supplements on psychopathology and metabolic parameters in schizophrenia: A meta-analysis of randomized controlled trials. J Psychopharmacol. 2021 Mar;35(3):221-235.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5387

Comments are closed.