Niveaus van bloedmetabolieten oorzaak van migraine?

Migraine

Amerikaanse onderzoekers ontdekten een genetisch verband tussen drie metabolieten in het bloed en migraine. De ontdekking is een grote stap richting nieuwe preventieve middelen en therapieën bij migraine. De bevindingen werden gepubliceerd in The American Journal of Human Genetics.
 
Onderzoekers van de Queens University of Technology maakten gebruik van ’genome-wide association studies’ (GWAS's) voor het in kaart brengen van het menselijk bloedmetaboloom en het analyseren van het metabolisme van migraine. Op deze manier identificeerde het onderzoeksteam causale genetische verbanden met de niveaus van drie bloedmetabolieten die het risico op migraine verhogen, namelijk:

  • lagere docosahexaeenzuur-spiegels (DHA),
  • hogere spiegels van LPE(20:4), een stof die een anti-inflammatoir molecule blokkeert, en
  • lagere spiegels van een derde nog niet gekarakteriseerde metaboliet genaamd X-11315.

Het omega-3-vetzuur DHA beschermt tegen migraine. Lagere niveaus van DHA worden in verband gebracht met ontstekingen, cardiovasculaire aandoeningen en hersenaandoeningen, zoals depressie, die allemaal verband houden met het risico op migraine. LPE (20:4) is een chemische verbinding die de productie van een ontstekingsremmend molecule, anandamide, blokkeert en daarmee het risico op migraine verhoogt.
 
De gevonden relaties tussen genetische factoren, bloedmetabolietniveaus en migraine bieden mogelijkheden om de betreffende metabolieten bij mensen met migraine te beïnvloeden. Variaties in bloedspiegels zijn eenvoudig te meten en te beïnvloeden via voeding en suppletie, wat voldoende mogelijkheden biedt voor toekomstig klinisch onderzoek.
 
Referentie:
Tanha HM, Sathyanarayanan A, Nyholt DR. Genetic overlap and causality between blood metabolites and migraine. The American Journal of Human Genetics, 2021
 
Bron: https://voedingsgeneeskunde.nl/webartikelen/niveaus-van-bloedmetabolieten-oorzaak-van-migraine

Comments are closed.