NiacineNeuroinflammatie en mitochondriale disfunctie spelen een belangrijke rol in de pathologie van de ziekte van Parkinson. Volgens een recent onderzoek blijkt de inzet van niacine (vitamine B3) een interessante therapiemogelijkheid te zijn, omdat het zowel ontstekingsremmend werkt als de mitochondriale functie stimuleert via de productie van NAD. Bovendien is bekend dat reguliere therapie met carbidopa leidt tot een niacinetekort.
 
Aan het onderzoek deden 47 parkinsonpatiënten mee met milde tot gemiddeld ernstige klachten. Alle deelnemers gebruikten reguliere medicatie (carbidopa) en waren hier stabiel op ingesteld. De helft van de groep kreeg gedurende zes maanden 250 mg niacine per dag. De andere helft kreeg een placebo. Na zes maanden werden de resultaten geëvalueerd en deden 39 patiënten nog mee aan een volgende onderzoeksperiode van zes maanden waarin alle deelnemers niacine kregen. Na zes maanden was er nog geen verschil te zien tussen de mensen die niacine hadden gebruikt en de mensen die placebo hadden gekregen. Wel was er een trend in afname van de motorsymptomen. Na twaalf maanden was er sprake van een afname in de rigiditeit, bradykinesie en de totale Parkinson-score. Daarnaast hadden de deelnemers minder last van vermoeidheid, een betere remslaap en een stabielere serotoninestofwisseling. Factoren die van grote invloed zijn op de kwaliteit van leven.
 
De wetenschappers geven aan dat niacine mogelijk toegepast kan worden om motorsymptomen bij Parkinson te verminderen. Zowel bij mensen in het beginstadium van de ziekte als bij mensen met ernstigere klachten. Niacine kan een typische, maar onschuldige, niacine-flush veroorzaken. Over het algemeen werd niacine, bij inname na de maaltijd, goed getolereerd door de deelnemers. Twee mensen ervaarden flushes en staakten daarom na zes maanden het onderzoek. Gebruik gedurende minimaal een jaar lijkt nodig te zijn om meer uitgesproken effecten te zien.
 
De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.
 
Referentie:
Wakade, C., Chong, R., Seamon, M., Purohit, S., Giri, B., & Morgan, J. C. (2021). Low-Dose Niacin Supplementation Improves Motor Function in US Veterans with Parkinson’s Disease: A Single-Center, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Biomedicines, 9(12), 1881.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/niacine-vermindert-motorsymptomen-bij-parkinson.html