NAC om rokerslong te behandelen

RokerslongN-acetylcysteïne (NAC) kan het aantal ziekteopflakkeringen bij COPD-patiënten ('rokerslong') verminderen. Een studie met 120 Chinese patiënten met COPD toonde dat NAC zowel de longfunctie verbeterde als de symptomen van hoest en ademnood langer achterwege liet. Enkel patiënten met een groot risico op ziekteopflakkeringen hadden baat met NAC.
 
NAC is een natuurlijk en essentieel aminozuur dat ook als slijmoplossend middel wordt voorgeschreven. Niet alleen is het zelf een antioxidant, ze verhoogt ook de productie van het belangrijkste antioxidant van elke cel: glutathion. In deze studie namen de patiënten twee maal per dag 600 mg NAC. Volgens de onderzoekers is deze dosis nodig om het glutathion in de cellen op peil te houden. Vele andere studies wijzen op het belang van antioxidanten om luchtwegen beschadigd door tabaksrook te herstellen.
 
Referenties:
Tse HN, Raiteri L et al. Benefits of high-dose N-acetylcysteine to exacerbation-prone patients with COPD. Chest. 14 09 1;146(3):611-23
Valdivieso ÁG et al. N-acetyl cysteine reverts the proinflammatory state induced by cigarette smoke extract in lung Calu-3 cells. Redox Biol. 2018 Jun;16:294-302.
Pharmacological investigation on the anti-oxidant and anti-inflammatory activity of N-acetylcysteine in an ex vivo model of COPD exacerbation. Respir Res. 2017 Jan 24;18(1):26
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.