Multivitamines beschermen cognitieve functie

MultivitamineDagelijkse inname van een multivitamine gedurende drie jaar wordt geassocieerd met een vertraging van de cognitieve veroudering, suggereren de resultaten van nieuw onderzoek. In de COSMOS-Mind-studie werd het effect van een dagelijkse multivitamine en dat van cacaoflavanolen op cognitie getest. In tegenstelling tot de multivitamines, hadden de cacaoflavanolen geen gunstig effect op het geheugen.
 
De bevindingen werden tijdens de 14e Amerikaanse conferentie over de ziekte van Alzheimer gepresenteerd door studie-onderzoeker prof. dr. Laura D. Baker van de afdeling Gerontologie en Geriatrische Geneeskunde, Wake Forest School of Medicine, Winston-Salem in North Carolina. ‘We zien een positief effect van multivitaminen voor de actieve groep ten opzichte van placebo, met een piek na twee jaar en daarna stabiel blijvend in de tijd’, zei Laura Baker.
 
De studie is een onderdeel van een grote studie onder ouderen die de effecten van cacao-extract (500 mg/dag cacaoflavanolen) en een standaard multivitaminen- en mineralensupplement (MVM) vergeleek met placebo op cardiovasculaire en kankeruitkomsten bij meer dan 21.000 oudere deelnemers. COSMOS-Mind omvatte 2262 volwassenen van 65 jaar en ouder zonder dementie, die cognitieve testen ondergingen bij aanvang en vervolgens gedurende drie jaar op jaarlijkse basis.
 
Referentie:
Baker LD, Rapp SR, Shumaker SA, Manson JE, Sesso HD, Gaussoin SA, Harris D, Caudle B, Pleasants D, Espeland MA. COSMOS-Mind Research Group. Design and baseline characteristics of the cocoa supplement and multivitamin outcomes study for the Mind: COSMOS-Mind. Contemp Clin Trials. 2019 Aug;83:57-63.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/multivitamines-beschermen-cognitieve-functie.html

Comments are closed.