MTHFR-gen, riboflavine en de invloed op de bloeddruk

BloeddrukVerschillende onderzoeken hebben een polymorfisme in het methyleentetrahydrofolaat reductase (MTHFR)-gen, het 677TT genotype, in verband gebracht met het ontstaan van hypertensie. MTHFR is betrokken bij de foliumzuurstofwisseling. Een cofactor voor het enzym is riboflavine, vitamine B2, en er is enig bewijs dat suppletie met riboflavine de bloeddruk kan verlagen bij patiënten met hypertensie met de genotypevariant MTHFR 677TT. Onderzoekers hebben nu gekeken wat de impact is van het polymorfisme op de bloeddruk en of de riboflavinestatus invloed heeft op het risico op hypertensie.
 
De data van 6076 mensen tussen de 18-102 jaar werden bekeken. Twaalf procent van de deelnemers had het MTHFR 677TT genotype. Na correctie voor verschillende beïnvloedende factoren, waaronder leeftijd, gewicht en alcoholgebruik, bleek dat mensen met het polymorfisme een 1,42 keer grotere kans hadden op het ontwikkelen van hypertensie dan mensen zonder het polymorfisme. Mensen met het polymorfisme en een riboflavinetekort hadden een drie keer grotere kans op hypertensie dan mensen zonder het polymorfisme en een gezonde vitamine B2-status. Deze effecten waren onafhankelijk van homocysteïne. Bovendien bleken mensen met het polymorfisme minder goed te reageren op bloeddrukverlagers.
 
De wetenschappers concluderen dat gebruik van riboflavine door mensen met het MTHFR 677TT polymorfisme mogelijk het risico op hypertensie kan verminderen. Vervolgonderzoek is nodig om dit beter in kaart te brengen.
 
Referentie:
Ward, M., Hughes, C. F., Strain, J. J., Reilly, R., Cunningham, C., Molloy, A. M., … & Gibney, M. J. (2020). Impact of the common MTHFR 677C→ T polymorphism on blood pressure in adulthood and role of riboflavin in modifying the genetic risk of hypertension: evidence from the JINGO project. BMC medicine, 18(1), 1-11.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/orthomoleculair/mthfr-gen-riboflavine-en-de-invloed-op-de-bloeddruk/

Comments are closed.