Mondhygiëne voorkomt luchtweginfecties

MondhygieneDe ervaring leert dat een goede mondhygiëne de frequentie van infecties aan de luchtwegen bij oudere mensen vermindert.
De mond is een verblijfplaats voor ziekmakende bacteriën. Met een goede afweer zal je daar nauwelijks last van hebben, maar tijdens een onbewaakt moment slaan ze wel hard toe. Vooral in rusthuizen en ziekenhuizen vormen ze een bedreiging. Mondhygiëne is er dan ook niet de belangrijkste bekommernis en oudere mensen hebben al geen al te beste afweer meer.
 
Het poetsen van tanden en mondspoelingen zijn eenvoudige, voor de hand liggende oplossingen. Ook preparaten met probiotica speciaal voor de mond lijken de mondhygiëne te verbeteren. Daarnaast zijn cranberry's goed gekend omwille van hun antibacteriële werking.
 
Referenties:
Sjögren P, Nilsson E, Forsell M, Johansson O, Hoogstraate J. A systematic review of the preventive effect of oral hygiene on pneumonia and respiratory tract infection in elderly people in hospitals and nursing homes: effect estimates and methodological quality of randomized controlled trials. J Am Geriatr Soc. 08 11;56(11):2124-30. Epub 08-09 15
Twetman S, Stecksén-Blicks C. Probiotics and oral health effects in children. Int J Paediatr Dent. 08 01;18(1):3-10
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.