Methylsulfonylmethaan (MSM)

MSMMSM is een organische zwavelverbinding, die van nature uit in het lichaam voorkomt, alsook in verschillende fruit-, groenten-, en graansoorten. Samen met vitamine C en andere zwavelverbindingen (Glucosamine en chondroïtine) wordt het ingezet ter ondersteuning van gewrichtsklachten zoals osteoartritis.

 

Echter MSM blijkt ook effectief te zijn in het reduceren van seizoensgebonden allergische rhinitis (SAR). Een hoeveelheid van 3 g MSM/dag gaf een significante verbetering en dit slechts na één week inname.

 

Verbeterde neusademhaling met MSM

In een gerandomiseerde, dubbelblinde, adaptieve klinische studie van 14 dagen kregen 18 gezonde deelnemers (18 - 65 jaar) een acute dosis van 12 g MSM toegediend. Dertig minuten nadien werden ze blootgesteld aan een allergeendosis van 10 000 bio-equivalente eenheden/ml. Na deze blootstelling werden de neussymptomen gecontroleerd op basis van de VAS – en PNIF-score.

 

In een 2de experiment werden ze opnieuw blootgesteld aan de allergenen en vervolgens verdeeld in 3 groepen (6 deelnemers/groep);

  • Groep A: kreeg 1 g MSM/ dag
  • Groep B: kreeg 2 g MSM/ dag
  • Groep C: kreeg 3 g MSM/dag

 

Drie gram MSM - de meeste effectieve dagdosis

Uit deze studie bleek dat het innemen van 12 g MSM voor en tijdens de allergeenblootstelling, effectief is in het verminderen van de symptomen van een verstopte neus. Echter wil men ook de neusademhaling significant verbeterd zien, dan is een dagelijkse dosis van 3 gram MSM gedurende 14 dagen, het meest effectief!

 

Referentie

Susan Hewlings et al. Evaluating the Impacts of Methylsulfonylmethane on Allergic Rhinitis After a Standard Allergen Challenge: Randomized Double-Blind Exploratory Study. JMIR Res Protoc . 2018 Nov 29;7(11):e11139. doi: 10.2196/11139.

 

Bron: https://www.biok.center/artikel/allergische-neusklachten-msm-rescue

Comments are closed.