Mensen die een gezond dieet volgen, inclusief een goede portie fruit, hebben mogelijk minder kans op het ontwikkelen van diabetes

FruitMensen die een gezond dieet volgen, inclusief een goede portie fruit, hebben mogelijk minder kans op het ontwikkelen van diabetes

 
 
Uit een nieuwe onderzoek blijkt dat mensen die twee porties fruit per dag consumeren 36 procent minder kans hebben om diabetes type 2 te ontwikkelen dan mensen die minder dan een halve portie consumeren. Dat blijkt uit onderzoek dat begin juni werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
 
Diabetes is een ziekte waarbij mensen te veel suiker in hun bloed hebben en het is een enorme last voor de volksgezondheid. In 2019 hadden wereldwijd ongeveer 463 miljoen volwassenen diabetes en tegen 2045 zal dit aantal naar verwachting stijgen tot 700 miljoen.
 
Een gezonde voeding en levensstijl kunnen een belangrijke rol spelen bij het verlagen van iemands risico op diabetes.
 

Het onderzoek

De onderzoekers bestudeerden gegevens van 7.675 deelnemers van de Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study van het Baker Heart and Diabetes Institute, die informatie gaven over hun voedselpatroon.
 

De verklaring

Ze ontdekten dat deelnemers die meer fruit aten, 36 procent minder kans hadden om diabetes te krijgen. De onderzoekers vonden een verband tussen fruitinname en markers van insulinegevoeligheid, wat betekent dat mensen die meer fruit consumeerden, minder insuline moesten produceren om hun bloedsuikerspiegel te verlagen.
 
Dit is belangrijk omdat hoge niveaus van circulerende insuline (hyperinsulinemie) de bloedvaten kunnen beschadigen en niet alleen verband houden met diabetes, maar ook met hoge bloeddruk, obesitas en hartaandoeningen.
 
Bron: Frecious

Comments are closed.