Meer omega-3 kan hoofdpijn verminderen

Omega-3Een nieuwe studie gepubliceerd in The BMJ laat zien dat een verandering in de voeding kan leiden tot minder migraine en hoofdpijn. Een hoge inname van omega-3-vetzuren en een lage inname van omega-6-vetzuren heeft de grootste impact.
 
Het gaat hier om een driearmige, dubbelblinde, gerandomiseerde en gecontroleerde studie. Er waren 182 deelnemers (88% vrouwen, gem. leeftijd 38 jaar) met migraine op 5-20 dagen per maand, waarbij 67% voldeed aan de criteria voor chronische migraine. Naast hun actuele behandeling hielden patiënten zich gedurende 16 weken aan een van de drie diëten met verschillende hoeveelheden eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en linolzuur:
 

  • het H3-dieet (n=61) met verhoogd EPA en DHA (tot 1,5 g per dag) en behoud van linolzuurpercentage op ongeveer 7% van de energie (7en%),
  • het H3-L6-dieet (n=61) met verhoogd EPA en DHA tot 1,5 g per dag en verlaagd linolzuur tot ≤1,8% en%, en
  • het controledieet (n=60) met behoud van EPA en DHA op <150 mg/dag en linolzuur op ongeveer 7% en%.

Alle deelnemers ontvingen voedsel dat goed was voor tweederde van de dagelijkse energiebehoefte en een elektronisch dagboek om bij te houden hoeveel uur per dag ze hoofdpijn hadden.
 
De primaire uitkomstmaten (week 16) waren de pijnstillende mediator 17-hydroxydocosahexaeenzuur (17-HDHA) in het bloed en de hoofdpijn-impacttest (HIT6), een vragenlijst met zes items die de impact van hoofdpijn op de kwaliteit van leven beoordeelt.
 
De H3-L6- en H3-interventies veranderden bioactieve mediatoren die betrokken zijn bij de pathogenese van hoofdpijn. Deelnemers in beide groepen meldden minder dagen per maand met hoofdpijn, en sommigen konden de hoeveelheid medicatie verminderen. Degenen die het dieet volgden met een hoog omega-3- en een laag omega-6-gehalte, ervoeren de grootste verbetering.
 
Echter waren de hoofdpijnscores in beide groepen niet significant verschillend van de controlegroep. Ook rapporteerden de deelnemers geen verandering in kwaliteit van leven. De auteurs wijzen erop dat in dit onderzoek gekeken is naar omega-3-vetzuren uit vis en niet uit voedingssupplementen.
 

Referentie:
Ramsden, C. E., Zamora, D., Faurot, K. R.et al. Dietary alteration of n-3 and n-6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: randomized controlled trial. bmj, 2021, 374.

 

Comments are closed.