Meer gewichtsverlies via vegetarisch voedingspatroon

VegetarischDiabetespatiënt verliezen dubbel zo veel gewicht met een vegetarisch voedingspatroon dan met een conventioneel 'diabetesdieet'. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie met 74 deelnemers waarin twee diëten met gelijk aantal calorieën met elkaar werden vergeleken. De 'vegetarische proefpersonen' verloren gemiddeld 6,2 kg, dat was 3,0 kg meer dan in de andere groep.

 

De onderzoekers volgden ook de ontwikkelingen in het vetweefsel. Beide voedingspatronen verlaagden onderhuids vetweefsel even sterk, maar het vegetarische voedingspatroon verlaagde sterker vetmassa in de subfasciale laag (laag tussen huid en spieren) en vetweefsel in de spieren. Wetenschappers geloven dat terugdringing van die vetweefsels gunstig is voor beter glucosecontrole en meer spierkracht.

 

Het vegetarische dieet bestond uit groenten, granen, peulvruchten, fruit en noten. Dierlijke voedingsmiddelen waren beperkt tot hoogstens eenmaal yoghurt per dag. Het diabetesdieet was zoals voorgeschreven door de Diabetes and Nutrition Study Group van de European Association for the Study of Diabetes. Het vegetarische dieet was gemakkelijker vol te houden. Alle deelnemers volgden ook een programma voor lichaamsbeweging.

 

Referentie:
Kahleova H, Klementova M, Herynek V et al. The effect of a vegetarian vs conventional hypocaloric diabetic diet on thigh adipose tissue distribution in subjects with type 2 diabetes: A randomized study. J Am Coll Nutr. 2017 Jun 10:1-6

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2985

Comments are closed.