Meer fruit en groenten eten gekoppeld aan minder stress, ondervindt studie

Groenten fruitVolgens nieuw onderzoek gaat het eten van een dieet dat rijk is aan fruit en groenten, gepaard met minder stress. Uit de bevindingen bleek dat mensen die dagelijks minstens 470 gram fruit en groenten aten 10 procent minder stress hadden dan mensen die minder dan 230 gram consumeerden.
 

Minstens 470 gram groenten

Het onderzoek onderzocht het verband tussen de inname van fruit en groenten en de stressniveaus van meer dan 8600 Australiërs tussen 25 en 91 jaar. Uit de bevindingen bleek dat mensen die dagelijks minstens 470 gram fruit en groenten aten 10 procent minder stress hadden dan mensen die minder dan 230 gram consumeerden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om minimaal 400 gram groenten en fruit per dag te eten. (470 gram groenten een uitdaging? Frecious helpt je een flink stuk op weg)
 

Een groeiend probleem

Geestelijke gezondheidsproblemen vormen een toenemend probleem in Nederland en de rest van de wereld. Ongeveer een op de twee Nederlanders krijgt volgens het Trimbos Instituut tijdens zijn leven te maken met een psychisch probleem. Wereldwijd leeft ongeveer 1 op de 10 mensen met een psychische stoornis.
Enige stress is normaal en ook helemaal niet ongezond. Het helpt ons alert te blijven en beter te presteren als dat nodig is. Maar langdurige blootstelling kan een aanzienlijke invloed hebben op de geestelijke gezondheid.
Onbeheerde stress kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, diabetes, depressie en angstgevoelens. Nu blijkt dus dat groenten en fruit eten aanzienlijk kan helpen om geestelijke gezondheidsproblemen te verlichten. Yay!
 

Food en Mood

Hoewel de mechanismen achter hoe fruit- en groenteconsumptie stress beïnvloedt, nog steeds onduidelijk zijn, is het waarschijnlijk dat belangrijke voedingsstoffen een factor kunnen zijn.
Zoals iedereen weet, bevatten groenten en fruit belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, flavonoïden en carotenoïden die ontstekingen en oxidatieve stress kunnen verminderen en daardoor het mentale welzijn verbeteren.
 
Bron: Frecious

Comments are closed.