Medicinale cannabis gunstig bij ziekte van Crohn

CannabisCannabis verbetert de symptomen van de ziekte van Crohn, ondanks het feit dat het geen effect op de ontsteking van de darm heeft, zo blijkt uit onderzoek. Van cannabisolie is al eerder vastgesteld dat het een aanzienlijke verbetering van de symptomen van de ziekte van Crohn kan geven en de kwaliteit van leven van patiënten kan verbeteren. Maar in tegenstelling tot wat eerder medisch verondersteld werd, heeft het geen effect op de ontsteking van de darm.

 

In een gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie, hebben onderzoekers uit Israël aangetoond dat cannabis na acht weken behandeling remissie bij 65 procent van de deelnemers kan geven. In haar lezing op het internationale congres voor gastro-enterologie in Wenen, legde hoofdonderzoeker dr. Timna Naftali uit: ‘Cannabis is eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van een breed spectrum van medische condities. Veel mensen met de ziekte van Crohn gebruiken cannabis regelmatig om hun symptomen te verlichten. Er is altijd gedacht dat deze verbetering gerelateerd was aan een afname van de ontsteking in de darm en het doel van deze studie was om te onderzoeken of dit inderdaad zo was.’

 

De Israëlische onderzoekers wierven 46 mensen met een matig-ernstige vorm van de ziekte van Crohn. Deelnemers werden in twee groepen verdeeld en ontvingen ofwel cannabisolie (met 15% cannabidiol en 4% tetrahydrocannabinol) of placebo. Na een behandeling van acht weken vertoonde 65 procent van de behandelde groep een significante afname in symptomen van de ziekte van Crohn versus 35 procent van de deelnemers in de placebogroep.

 

‘Wij hebben eerder aangetoond dat cannabis meetbare verbeteringen in de ziekte van Crohn kan produceren, maar tot onze verbazing zagen we geen statistisch significante verbeteringen in endoscopische scores of in de inflammatoire markers,’ zei dr. Naftali. ‘We weten dat cannabinoïden diepgaande anti-inflammatoire effecten kunnen hebben, maar deze studie geeft aan dat de verbetering van de symptomen niet kan worden gerelateerd aan deze anti-inflammatoire eigenschappen.’

 

Referentie:
Naftali T, Bar-Lev Schlieder L, Konikoff F, et al. Cannabis induces clinical response but no endoscopic response in Crohn’s disease patients. Presented at UEG Week Vienna 2018, October 22, 2018.

 

Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/wetenschap/medicinale-cannabis-gunstig-bij-ziekte-van-crohn/

Comments are closed.