Maagzuurremmers veranderen microbioom drastisch

MaagDe meest gebruikte maagzuurremmers (protonpompremmers) kunnen de samenstelling van het microbioom drastisch veranderen, volgens onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Maastricht UMC in een publicatie in het vakblad Gut. Deze resultaten kunnen verklaren waarom mensen die deze maagzuurremmers slikken vaker darminfecties door bacteriën zoals Salmonella of Clostridium difficile hebben.

 

De onderzoekers vroegen 1815 proefpersonen uit Groningen en Maastricht hun ontlasting in te vriezen en te bewaren. De ontlasting werd vervolgens bij de mensen thuis opgehaald en met behulp van DNA-technieken in het laboratorium onderzocht. De resultaten waren duidelijk: gebruikers van maagzuurremmers hebben een 20 % lagere diversiteit van het microbioom dan mensen die geen maagzuurremmers gebruiken. Sommige groepen bacteriën zoals Enterococcus, Streptococcus, Staphylococcus en de pathogene Escherichia coli waren duidelijk meer aanwezig, terwijl andere minder aanwezig waren. Bij een deel van de proefpersonen werd ook naar de samenstelling van het speeksel gekeken.

 

Maagzuurremmers maken het maagsap iets minder zuur. Normaal gesproken gaan veel bacteriën dood door het maagsap, nu werden bacteriën uit de mond zoals Rothia aangetroffen in de darmen. De verandering van samenstelling van de darmflora kan verklaren hoe maagzuurremmers de kans op darminfecties verhoogt. Als sommige 'goede' bacteriën bijna verdwijnen in de darm, is er ruimte over. Die ruimte kan dan ingenomen worden door ziekmakende bacteriën. Dat geldt vooral voor de bacterie Clostridium difficile, een gevaarlijke bacterie bij kwetsbare patiënten.

 

Protonpompremmers worden door meer dan 1,1 miljoen Nederlanders gebruikt en zijn ook wereldwijd een van de meest gebruikte medicijnen. Protonpompremmers remmen de aanmaak van maagzuur in de maagwand en worden regulier voorgeschreven tegen brandend maagzuur en maagzweren. Maar ze blijken dus tegelijkertijd de kans op darminfecties te kunnen verhogen.

 

Referentie:
Imhann F, Bonder MJ, Zhernakova A et al. Proton pump inhibitors affect the gut microbiome. Gut 9 dec 2015. doi:10.1136/gutjnl-2015-310376

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2339

 

 Printversie maagzuurremmers-veranderen-microbioom-drastisch

Comments are closed.