Luteïne verbetert cognitieve functies bij ouderen

LuteineLuteïne is vooral bekend van de beschermende werking op de ogen, maar een Japanse studie laat zien dat ook de cognitie er gunstig door wordt beïnvloed. Er werd gekeken naar inname via de voeding, waarbij vooral groene bladgroenten en sommige vruchten een belangrijke bron zijn. De positieve effecten werken via beïnvloeding van zowel activiteit als structuur van het brein.
 
Het betrof een review en meta-analyse naar het verband tussen luteïne en de cognitie van oudere, gezonde volwassenen (> 60 jaar). Activiteit en structuur van hun brein werd in de negen meegenomen onderzoeken bepaald met EEG-onderzoek of MRI-scan. De onderzoekers concentreerden zich op de zeven MRI-gebaseerde studies.
 
Bij de zeven MRI-studies werd in drie RCT's gevonden dat een dagelijkse inname bij de maaltijd van 10 mg luteïne (samen met 2 mg van zijn isomeer zeaxanthine) gedurende een jaar een positieve uitwerking had op de hersenactiviteit tijdens leerprocessen. Ook de aanmaak van hersenverbindingen in rusttoestand werd erdoor bevorderd. Het volume aan grijze stof, verantwoordelijk voor informatieverwerking, nam eveneens toe. De vier andere, crosssectionele studies suggereerden een positieve associatie van luteïne met de structuur van het brein en met een efficiëntere uitvoering van cognitieve taken.
 
Voor een mogelijke verklaring wordt in de conclusies verwezen naar de antioxidante en anti-inflammatoire effecten van luteïne. Daardoor kan de hersengezondheid verbeteren.
 

Referentie:
Yagi A, Nouchi R, Butler L, et al. Lutein Has a Positive Impact on Brain Health in Healthy Older Adults: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials and Cohort Studies. Nutrients. 2021 May 21;13(6):1746.
 
Bron: https://voedingsgeneeskunde.nl/webartikelen/lute%C3%AFne-verbetert-cognitieve-functies-bij-ouderen

Comments are closed.