Lawaai veroorzaakt gezondheidsproblemen

lawaaiDe vernietigende effecten van lawaai op de volksgezondheid zijn al langer bekend.
Lawaai, hindert de nachtrust, remt de vitaliteit, veroorzaakt concentratieproblemen en zorgt voor lichamelijke vermoeidheid en stress. Mensen die voortdurend aan lawaai van meer dan 70 decibel worden blootgesteld (geluid in een drukke straat) krijgen hormonale problemen. Het stresshormoon cortisol stijgt. Hetzelfde geldt voor de adrenalineproductie die de vecht of vluchtreactie veroorzaakt bij ieder mens.
Lawaai is ook verantwoordelijk voor het feit dat mannen en vrouwen die in een geluidsonvriendelijke buurt wonen tot tienmaal meer angstwerende medicijnen of antidepressiva moeten gebruiken. Wonen in de nabijheid van een lawaaierige straat verhoogt de kans op een hartaandoening met 30 procent.

 

Dat blijkt uit een Berlijnse studie. Vanaf de leeftijd van 40 jaar heeft iemand die in de buurt van een snelweg of luchthaven woont 5.6 keer meer kans om aan hypertensie (hoge bloeddruk) te lijden. Oplossingen kunnen enkel gevonden worden door woonkernen volledig te splitsen van industriële complexen en transportknooppunten. Zolang dit niet gebeurt zullen mensen die geconfronteerd worden met lawaaihinder van 65 decibel en meer vijfmaal meer gehospitaliseerd moeten worden dan zij die in relatief stille buurten wonen.

 

Referentie:

de Kluizenaar Y, Gansevoort RT, Miedema HM, de Jong PE. Hypertension and road traffic noise exposure. / J Occup Environ Med. 07 05;49(5):484-92
Leon Bluhm G, Berglind N, Nordling E, Rosenlund M. Road traffic noise and hypertension
Occup Environ Med. 07 02;64(2):122-6

 

Comments are closed.