Lager risico op beroerte door sauna

saunaFrequent gebruik van de sauna kan het risico op een beroerte verminderen, zo meldt een recente studie uit Finland. Hoe vaker iemand gebruikmaakt van de sauna, hoe lager het risico. Mannen en vrouwen die vier tot zeven keer per week een saunabad nemen hebben 60 procent minder kans een beroerte te krijgen ten opzichte van degenen die eenmaal per week of minder naar de sauna gaan.

 

De effecten van sauna op het risico van een beroerte werd bestudeerd in de Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study (KIHD), waarbij meer dan 1500 mannen en vrouwen uit het oostelijke deel van Finland en van middelbare leeftijd gedurende een periode van 15 jaar werden gevolgd.

 

De resultaten van eerdere analyses van dit KIHD-onderzoek brengen saunabezoek ook al in verband met een aanzienlijk lagere kans op een hartaanval, beroerte, andere hart- en vaatziekten en dementie. Mannen die vaak de sauna bezoeken leven langer. Volgens hoofdonderzoeker professor Jari Laukkanen, kan het gebruik van de sauna zowel hart als brein beschermen, maar hoe deze bescherming tot stand komt is nog onvoldoende duidelijk. Het is echter wel zo dat een gezond hart en bloedvatstelsel de hersenen beschermen. De ontspanning en het algehele gevoel van welzijn tijdens een saunabad kan ook een positieve rol spelen.

 

De studie heeft heel wat stof doen opwaaien, sommige neurologen twijfelen aan de studieopzet. Toch kunnen de onderzoekers de kritiek weerleggen; het gevonden resultaat is robuust en inderdaad bijzonder groot.

 

Referenties:
Kunutsor, S. K., Khan, H., Zaccardi, F., Laukkanen, T., Willeit, P., & Laukkanen, J. A. (2018). Sauna bathing reduces the risk of stroke in Finnish men and women. Neurology, 90(22), e1937–e1944.

Tanjaniina Laukkanen, Setor Kunutsor, Jussi Kauhanen, Jari Antero Laukkanen. Sauna bathing is inversely associated with dementia and Alzheimer’s disease in middle-aged Finnish men. Age and Ageing, December 2016

 

Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/wist-jij-dat/lager-risico-op-beroerte-door-sauna/

Comments are closed.