Kokoswater, de sportdrank van moeder natuur!

KokoswaterKokoswater bevat weinig calorieën, maar heeft wel een hoge voedingswaarde!
Het kokoswater bevat nagenoeg geen vet en is licht verteerbaar. Verder is het uitstekend te gebruiken als basis voor gezonde smoothies en shakes. Kokoswater bevat het aminozuur arginine dat de gevoeligheid voor insuline verhoogt. De natuurlijke suiker wordt zo beter opgenomen in onze cellen en gebruikt voor energie. De stabiliserende werking op de bloedsuikerspiegel zal een dankbare bijwerking geven voor iedereen die actief in de weer is. Kokoswater heeft tevens een bloeddrukverlagende werking [1] en is een verassend gezonde aanvulling op het voedingspatroon.
Zo is kokoswater een isotone drank, wat het zeer geschikt maakt voor sporten en inspanningen. Isotoon wil zeggen dat de mineraaldichtheid gelijk is aan die van ons lichaam, zodat het niet in de maag klotst. Door de aanwezigheid van elektrolyten - een bepaalde klasse mineralen die een elektrische lading bevatten - volgt spoedig hydratatie na een training [2]. Het lichaam is afhankelijk van een juiste elektrolytenbalans om de vochtbalans te handhaven. Het rijke aandeel aan kalium en B- vitaminen zorgen voor een goede energiehuishouding en een sneller herstel na het sporten [3].

 

Bronnen:
1. Alleyne T, Roache S, Thomas C, et al. The control of hypertension by use of coconut water and mauby: two tropical food drinks. West Indian Med J. 2005 Jan;54(1):3-8.
2. Saat M, Singh R, Sirisinghe RG, et al. Rehydration after exercise with fresh young coconut water, carbohydrate-electrolyte beverage and plain water. J Physiol Anthropol Appl Human Sci. 2002 Mar;21(2):93-104.
3. Ismail I, Singh R, Sirisinghe RG. Rehydration with sodium-enriched coconut water after exercise-induced dehydration. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2007 Jul;38(4):769-85.

 

 Printversie Kokoswater, de sportdrank van moeder natuur!

Comments are closed.