Koffie en thee verlagen risico op beroerte en dementie

Koffie-theeEen recent onderzoek laat zien dat koffie en thee beide een preventief effect kunnen hebben op het krijgen van een beroerte of de ontwikkeling van dementie. De prospectieve cohortstudie werd tussen 2006 tot 2010 uitgevoerd door Chinese wetenschappers op basis van gegevens uit de Britse Biobank. Koffie komt er nog iets beter af omdat het gunstige effect ook meetbaar was bij dementie die soms ná een beroerte ontstaat.
De 365.682 deelnemers hadden een leeftijd tussen 50 en 74 jaar en zij bleven gevolgd worden tot 2020. Na een gemiddelde follow-up van 11,4 jaar ontwikkelden 5.079 van hen dementie en kregen er 10.053 een beroerte.
 
Het dagelijks drinken van twee of drie koppen koffie en twee of drie koppen thee betekende in vergelijking met degenen die geen van beide dronken een risicoverlaging van 32% voor beroerte en 28% voor dementie. De combinatie van de twee dranken was bovendien geassocieerd met een kleinere kans op de subcategorieën ischemische beroerte en vasculaire dementie. De combinatie was tevens gerelateerd aan een kleinere kans op post-stroke dementie, met de grootste risicoreductie bij drie tot zes koppen thee en koffie per dag. Dat laatste verband bleef overeind bij consumptie van alleen koffie, maar niet van alleen thee.
 
Concluderend geeft dagelijkse consumptie twee tot drie koppen koffie of drie tot vijf koppen thee de laagste kans op beroerte en dementie. Als beperkingen noemen de auteurs dat de consumptie van koffie en thee was gebaseerd op zelfrapportage en dat gegevens uit de Biobank betrekking hebben op mensen met een betere gezondheid dan gemiddeld. Dat beperkt de generalisatie­mogelijkheden van de uitkomsten.
 
Referentie:
Zhang Y, Yang H, Li S, et al. Consumption of coffee and tea and risk of developing stroke, dementia, and poststroke dementia: A cohort study in the UK Biobank. PLoS Med. 2021 Nov 16;18(11):e1003830.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5849

Comments are closed.