Koffie beschermt DNA

KoffieRegelmatige consumptie van koffie beschermt tegen DNA-schade. Dit concluderen wetenschappers in het tijdschrift European Journal of Nutrition.

 

Er werden 84 gezonde mannen willekeurig in twee groepen verdeeld. Ze consumeerden gedurende vier weken dagelijks 750 ml koffie (6 kopjes per dag) of eenzelfde hoeveelheid water met een tussenperiode van een maand. De koffie bevatte een hoge concentratie van cafeylquininezuren (gemiddeld 10 mg per gram) en het bestanddeel N-methylpyridinium (gemiddeld 1 mg per gram) dat ontstaat tijdens het roosteren. Met behulp van geavanceerde techniek werd voor en na beide interventieperiodes de DNA-schade bepaald aan de hand van het aantal gebroken DNA-strengen in witte bloedcellen.

 

Aan het begin van de studie was het aantal beschadigde DNA-strengen nagenoeg gelijk in beide groepen. Onder invloed van de consumptie van koffie was het aantal beschadigingen significant minder dan onder invloed van de waterconsumptie. Koffieconsumptie leidde tot een significante afname van DNA-schade van 27%. Er waren geen significante verschillen in de voedingspatronen tussen beide groepen. Beide interventies leidden niet tot een veranderd lichaamsgewicht van de deelnemers.

 

De huidige resultaten bevestigen de antioxidatieve werking van koffie. Al eerder werd aangetoond dat de consumptie van koffie leidt tot een afname van oxidatieve schade in de witte bloedcellen.

 

Referentie:

Bakuradze T, Lang R, [..], Richling E. Consumption of a dark roast coffee decreases the level of spontaneous DNA strand breaks: a randomized controlled trial. Eur J Nutr 2015; 54(1):149-56.

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.