Jodiumtekort veroorzaakt mentale en verstandelijke beperkingen

KelpJodium is een spoorelement dat vooral bekend is voor zijn rol bij de aanmaak van schildklierhormonen. Een gebrek aan jodium is wereldwijd een veelvoorkomend probleem en volgens verschillende deskundigen één van de belangrijkste oorzaken van mentale en verstandelijke ‘achterlijkheid’.

 

Een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap kan aangeboren hypothyreoïdie (trage schildklier) bij de baby veroorzaken. Een ernstige vorm daarvan is bekend als cretinisme, onherstelbare mentale achterlijkheid. Andere kenmerken zijn lichamelijke achterstand, een kleine gestalte en doofheid.

 

Een gebrek aan jodium in de eerste levensmaanden en -jaren kan een abnormale hersenontwikkeling en een lager IQ veroorzaken.

 

Kinderen in gebieden met jodiumgebrek presteren minder goed op school, hebben een lager IQ en meer leermoeilijkheden dan kinderen in gebieden met voldoende jodium. Jodiumgebrek op zich kan het IQ van kinderen met gemiddeld 10 tot 15 punten verlagen.

 

Bij volwassenen kan een trage schildklier een brede waaier van niet-specifieke klachten veroorzaken. De meest typische zijn vermoeidheid, gewichtstoename, niet tegen koude kunnen en constipatie.

 

Jodium zit vooral in algen, zeewier, vis, schaal- en schelpdieren - voedingsmiddelen die bij ons vaak te weinig gegeten worden. De rijkste bron van jodium in het westers voedingspatroon is gejodeerd zeezout, maar door het advies om zoutarm te eten valt ook deze bron van jodium voor veel mensen weg.

 

De officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor jodium is 90 µg voor baby’s tot 200 µg voor volwassenen en 250 µg voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

 

Deze aanbeveling is gebaseerd op het voorkomen van trage schildklier (hypothyreoïdie) en krop, maar is volgens verschillende deskundigen niet voldoende voor een optimale schildklierwerking.

 

Japanners krijgen door het eten van zeewier dagelijks veel meer jodium binnen: van 350 µg tot maar liefst 50.000 à 80.000 µg (50 tot 80 mg). Steeds meer deskundigen geloven dat een hogere inname van jodium een gunstig effect heeft op de gezondheid, onder andere op de gezondheid van de borsten. Jodium voorkomt namelijk het ontstaan van fibrocystische borstziekte (cysten in de borsten) en borstkanker, ziekten die heel weinig voorkomen in Japan. Bij de behandeling van borstcysten wordt 3 tot 7 mg jodium gegeven.

 

Vooral voor zwangere vrouwen is het belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen, omdat schildklierhormonen cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby en nodig zijn voor de preventie van ontwikkelings- en gedragsstoornissen. Een gebrek aan jodium is gelinkt aan miskramen, doodgeboren baby’s en geboorteafwijkingen.

 

Ook vrouwen die borstvoeding geven moeten voldoende jodium innemen voor een goede hersenontwikkeling van hun baby.

 

Literatuur:

Caron P. Neurocognitive outcomes of children secondary to mild iodine deficiency in pregnant women. Ann Endocrinol (Paris). 2015 Apr 28. pii: S0003-4266(15)00022-0.

Davis W. Halt on salt sparks iodine deficiency. Life Extension Magazine. Collector’s Edition, 2010: 125-130.

Redman K, Ruffman T, Fitzgerald P, Skeaff S. Iodine Deficiency and the Brain: Effects and Mechanisms. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015 Apr 16:0.

Zimmermann MB. Iodine deficiency. Endocr Rev. 2009 Jun;30(4):376-408.

 

Bron: PlaceboNocebo

 

  Printversie Jodiumtekort veroorzaakt mentale en verstandelijke beperkingen

Comments are closed.