Innovatief naar de top

Paralympisch voetbalteamZe zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken; hardlopers, wielrenners en andere sporters. De Vallei komt steeds meer in beweging. Naast de alledaagse sporters, biedt de regio veel ruimte voor deze atleten op topniveau. Vanuit de hele wereld komen honderden kampioenen naar Gelderland om gebruik te maken van diverse topsport faciliteiten. Dit zorgt niet alleen voor uitmuntende prestaties van atleten, maar ook voor nieuwe innovaties op sportgebied.

 

Mensen zijn altijd al sportief geweest en ook de innovatie die bij topsport komt kijken is van alle tijden. Waar de Nederlander vroeger vooral met de hand projecten in elkaar zette, maken we nu gebruik van alle techniek die voor handen is. Een idee uit 1950, laat de afstand zien die we qua innovatie hebben afgelegd de afgelopen 65 jaar.

 

Papendal
Vlakbij Nationaal Park de Hoge Veluwe, net buiten de stadse drukte, ligt Papendal. Een innovatief sportpark voor topsporters. Veel grote namen hebben hun voetstappen op het terrein achtergelaten. Dafne Schippers (wereldkampioene 100, 200 meter), Christian Taylor (wereldkampioen hink-stap-springen) en vele andere toppers
Een belangrijk onderdeel van Papendal is het innovatieve sportlab: InnoSportLab Papendal. Dit laboratorium biedt sporters geavanceerde test- en meetapparatuur waarbij in de trainingsomgeving getest kan worden.
Ook de overheid heeft vertrouwen in de aanvulling van dit lab op de wereldwijde topsport. Voor veel innovatieve projecten worden subsidies verleend om topsport structureel te ontwikkelen. Zo besteedt minister Edith Schippers (Sport) twee miljoen euro per jaar aan sportonderzoek en -innovatie en krijgt het InnoSportLab Papendal jaarlijks ruim een half miljoen euro subsidie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

 

Mislukking

Toch staat innovatie niet altijd voor verbetering. De vraag is in hoeverre je een sport kan innoveren. Zo zorgden de ‘supersnelle badpakken’ in 2009 voor veel ophef. nrc.nl schrijft: “Niemand in de zwemtop zag nog toekomst in een verdere evolutie van kunstmatig ‘opgepompte’ records als gevolg van materialen die geen water doorlaten en het drijfvermogen van de zwemmers verhogen. „Ik ben er blij mee”, zei zwemlegende Michael Phelps, veertienvoudig Olympisch kampioen.”
Belangrijk is dat sport op nummer één blijft staan en dat innovatie niet de overhand neemt. Bij voetbal wordt bijvoorbeeld tot op de dag van vandaag niet structureel gewerkt met doellijntechnologie, omdat dat het spel te sterk beïnvloedt. Michel Platini, de inmiddels geschorste voorzitter van UEFA, zegt er volgens Voetbalzone het volgende over:

''Ik ben tegen technologie die wedstrijden zal gaan beïnvloeden. Het gaat verder dan wij denken.”

 

Sporters

Ook Papendal kijkt vooral naar de sport en de sporters zelf. In het sportlab wordt voortdurend de voortgang van de sporters bijgehouden en dit biedt relevante informatie voor de coaches. Zo weet een trainer van een atleet bijvoorbeeld precies in welk deel van de race een sporter zich nog sterk kan verbeteren. Op dit moment wordt er toegewerkt naar de Olympische Spelen in 2016. Er worden verschillende doelen gesteld voor de topsporters en ook deze resultaten worden nauwkeurig bijgehouden.

 

Voeding

Heel belangrijk voor een sporter is voeding. Ook InnoSportLab Papendal ziet dat in en zij werkt binnen Gelderland nauw samen met Food & Health Valley. Een voorbeeld van innovatieve voeding voor sporters is het sportbrood. Dit werd ontwikkeld in samenwerking met HAN Sport en Bewegen en gegeten door het Nederlandse team tijdens de Olympische Spelen in 2014 in Sochi. Ook ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede is gespecialiseerd in voeding voor topsporters.

 

Innovatie

Innoveren binnen de sport is heel belangrijk. Doordat mensen bezig blijven met het ontwikkelen van producten en projecten, ziet sporten er tegenwoordig zo uit:

Al een heel verschil met 1950, maar er is nog zoveel meer te ontdekken en dit dossier schrijft hierover. Tien weken lang geven we antwoord op de vraag: hoe staat het met de ontwikkeling van sportinnovatie in de Vallei? We gaan in gesprek met verschillende topsporters, organisaties, ontwikkelaars en zelfs met de sportieve drijfveren in Brussel die sportinnovatie subsidiëren.

 

Tekst: Willeke Havenaar

We hopen een uitgebreid en sportief dossier te maken. Kan jij ons helpen om dit dossier aan te vullen of heb je tips? Volg ons dossier via Twitter @NieuwsVallei en Facebook of e-mail naar redactie@nieuwsvallei.nl en laat ons jou ideeën horen.

 

  Printversie Innovatief naar de top

Comments are closed.