Hoog vetgehalte bij normaal lichaamsgewicht gevaarlijk

VetpercentageVolgens een studie van de Amerikaanse Mayo Clinic heeft meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking met een normaal lichaamsgewicht toch enorme gezondheidsrisico's. De cijfers op de weegschaal mogen dan wel goed lijken, indien de spiermassa te beperkt is en het vetgehalte te hoog (20 procent voor mannen en 30 procent voor vrouwen), ontstaat er een even gevaarlijke toestand als bij mensen die aan obesitas lijden. Concreet betekent dit dat deze gezond ogende mannen en vrouwen een bijna even groot riciso hebben om diabetespatiënt te worden of plots een hartaanval te krijgen.
 
Het probleem bij dergelijke personen bestaat er in dat het metabolisme niet perfect is afgesteld en dat ze lijden onder een bijna onzichtbare vorm van het syndroom X. Enkel een degelijke spieropbouw, met behoud van het correcte lichaamsgewicht is hier een oplossing. De onderzoekers van de Mayo Clinic hebben becijferd dat 61 procent van de gezond ogende Amerikanen teveel lichaamsvet en te weinig spieren hebben om echt gezond te zijn.
 
Referentie:
Clement K, Langin D. Regulation of inflammation-related genes in human adipose tissue. J Intern Med. 07 10;262(4):422-30
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.